Hi Tech

“Mbetjet hapësinore po e bllokojnë pamjen tonë të yjeve”

“Mbetjet hapësinore po e bllokojnë pamjen tonë të yjeve”

Qielli i natës po bëhet gjithnjë e më i mbushur me satelitë me shkëlqim dhe hedhurina hapësinore që paraqesin një kërcënim të rëndësishëm për pamjen tonë të kozmosit, si dhe kërkime astronomike, paralajmëron një studim i ri.

Studiuesit zbuluan se më shumë se 9.300 tonë (8.440 tonë metrikë) e objekteve hapësinore që rrotullohen rreth Tokës, përfshirë satelitët joperativë dhe copat e fazave të raketave të kaluara, rrisin shkëlqimin e përgjithshëm të qiellit të natës me më shumë se 10% në pjesë të mëdha të planetit.

Një rritje e tillë do të thoshte që sipërfaqet e mëdha të planetit konsiderohen të ndotura me dritë, duke e bërë gjithnjë e më të vështirë për astronomët të bëjnë matje të sakta dhe duke rritur gjasat që ata të humbin zbulime të rëndësishme, thanë studiuesit për revistën Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

“Ne prisnim që rritja e shkëlqimit të qiellit do të ishte margjinale, nëse ka, por vlerësimet tona të para teorike kanë rezultuar jashtëzakonisht të habitshme dhe kështu na inkurajuan të raportojmë rezultatet tona menjëherë,” tha autori kryesor i studimit Miroslav Kocifaj nga Akademia e Shkencave e Sllovakisë.

Studiuesit llogaritën ndryshimin e shkëlqimit duke zhvilluar një model që merr parasysh madhësinë mesatare dhe shkëlqimin e secilës copë mbeturinash.

Sipas studiuesve, satelitët dhe mbeturinat hapësinore prishin imazhet astronomike duke shpërndarë rrezet e diellit të pasqyruara, duke prodhuar vija të ndritshme që nuk dallohen dhe shpesh më të ndritshme se objektet me interes astrofizik, duke e bërë të vështirë nëse jo të pamundur që të merret një pamje e qartë.

Studiuesit zbuluan se ky efekt është më i theksuar kur shikoni kozmosin me detektorë me rezolucion të ulët, siç është syri i njeriut, duke rezultuar në një shkëlqim difuz në të gjithë qiellin e natës.

Teleskopët me rezolucion të lartë këndor dhe ndjeshmëri të lartë gjithashtu mund të shkatërrojnë një pjesë të imazheve të tyre nga ndotja e dritës, megjithëse mund të zgjidhin dritën e reflektuar të hedhurinave në njollat.

Sidoqoftë, kjo mund të errësojë pamje astronomike, siç janë retë e ndezura të yjeve përgjatë diskut të Rrugës së Qumështit, kudo në botë që shikojnë yjet.

“Ndryshe nga ndotja e dritës me bazë në Tokë, ky lloj drite artificiale në qiellin e natës mund të shihet në një pjesë të madhe të sipërfaqes së Tokës”, tha bashkëautori i studimit John Barentine, drejtori i politikës publike për Shoqatën Ndërkombëtare të Qiellit të Errët.

“Astronomët ndërtojnë observatorë larg dritave të qytetit për të kërkuar qiell të errët, por kjo formë e ndotjes së dritës ka një shtrirje gjeografike shumë më të madhe,” shtoi ai.

Qielli i natës mund të bëhet edhe më i dobët dhe i ndritshëm, veçanërisht me instalimin e vazhdueshëm të “mega-konstelacioneve”, – vargje të mëdha satelitësh komercialë që synojnë të ofrojnë qasje globale në internet.

Të paktën 12 operatorë, përfshirë Amazon, SpaceX dhe OneWeb, kanë plane për të lëshuar satelitë të rinj mega-konstelacion ose për të zgjeruar rrjetet ekzistuese. Starlink i SpaceX aktualisht ka 1.200 satelitë në orbitë, por kompania synon të rrisë flotën e saj në 42.000 në dekadat e ardhshme – afërsisht 14 herë më shumë se satelitët operativë në orbitë sot.

Qielli gjithnjë e më i mbushur me njerëz rrit gjithashtu gjasat që satelitët të përplasen me njëri-tjetrin dhe objektet e tjera, duke krijuar mbeturina më me shkëlqim.

Një zgjidhje e problemit, e propozuar nga Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) në Dhjetor 2019, është nisja e një roboti me katër armë për të kapur sende individuale të hedhurinave hapësinore në vitin 2025. ESA shpreson të përdorë misionin si një provë për një operacion shumë më të gjerë nga një flotë pastruesish robot.

Në ndërkohë, drejtori i përgjithshëm i ESA Johann-Dietrich Wörner ka bërë thirrje për rregulla të reja për t’i bërë kompanitë dhe agjencitë që lëshojnë satelitë përgjegjës për rregullimin e mbeturinave të tyre.

Një ekip shkencëtarësh australianë ka propozuar madje shpërthimin e hedhurinave nga hapësira me një laser, raportoi më parë Live Science.

Studiuesit shpresojnë që punimi i tyre të rrisë ndërgjegjësimin për efektet e dëmshme të një qielli të natës të mbushur me hedhurina.

“Rezultatet tona nënkuptojnë se shumë më tepër njerëz sesa thjesht astronomë kanë humbur hyrjen në qiellin e pacenuar të natës,” tha Barentine. “Ky punim mund të ndryshojë vërtet natyrën e asaj bisede.”