SRB-BIH-HR

Makedonija ima preko dva miliona stanovnika 2019. godina

Broj građana 2.502.892 Makedonije. Ove podatke daje Ministarstvo unutrašnjih poslova prema podacima stvarnih brojeva, ali to uključuje sve građane, kako u zemlji, tako i one u inostranstvu.
Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo bi da bude jedna od institucija, čije će se baze podataka koristiti za registraciju planiranu za naredno proljeće. Prema predloženom zakonu, ali još uvijek nije odobren, popis će se izvršiti kombiniranom metodom, pa će se pored tradicionalnog prikupljanja podataka na terenu koristiti i registri podataka institucija, prenosi Telegrafi Makedonija.

“Idemo na svako mjesto, na svako, ali ne prikupljamo sve podatke. Ono što imamo u osnovama, normalno je da ćemo za one ljude koje pitamo imati priliku pogledati podatke, provjeriti jesu li to podaci, eventualno oni nisu zastarjeli ili nema promjena i te promjene nije ažurirao na vrijeme , ali u osnovi još uvijek leži najsretnija država. Međutim, to su vrlo rijetki slučajevi “, kaže Apostol Simovski, direktor Državnog zavoda za statistiku.

Prema Državnom zavodu za statistiku, na kraju 2019. godine u zemlji je živjelo 2 076 255 stanovnika. Ali Simovski objašnjava da se ta brojka zasniva na popisu stanovništva iz 2002. godine u kombinaciji s brojevima rođenih i umrlih od tada, kao i na podacima o vanjskim migracijama. Međutim, službeni podaci o imigrantima ne odražavaju stvarne. Tačan odgovor može dati najmasovnije statističko istraživanje koje u zemlji nije rađeno skoro dvije decenije,

Ministarstvo unutrašnjih poslova ima podatke o državljanima makedonskim emigrantima koji su prijavili da su u inostranstvu ili da su bili registrovani kada su dobijali dokumente u ambasadi. Broj koji smo dobili je 158.122. U inostranstvu ima 103.883, dok 54.239 ljudi ima status dijaspore, prenosi Telegrafi Makedonija.

Ali, ovdje nedostaju oni građani koji rade i žive u inostranstvu i nisu prijavljeni iz bilo kojeg razloga. Ozbiljniji broj emigranata pokazao je izvještaj Svjetske banke za migracije prema kojem je zemlju do 2010. godine napustilo preko 440 hiljada građana. Prema Aposolovu, predviđa se da će u ovom trenutku biti prebrojani i stanovnici, osim stanovnika. koji su emigrirali ne duže od 1 godine, kao i stranci koji ovdje žive duže od 1 godine. Makedonski državljani koji žive u inostranstvu više od godinu dana računaće se u posebnu kategoriju.

Shfaq më shumë