SRB-BIH

Mađarska napreduje s testiranjima ruske vakcine

Entitet Republika Srpska planira nabaviti milion ruskih vakcina protiv koronavirusa

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u ponedjeljak da njegova zemlja napreduje s testiranjima ruske vakcine protiv koronavirusa nakon što je prošle sedmice prva u Evropi primila uzorke tog lijeka.

Szijjarto je kazao da će deset početnih doza Sputnik V – koju je u augustu ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio kao prvu registrovanu vakcinu za COVID-19 u svijetu – biti podvrgnuto testiranju u Mađarskoj radi provjere sigurnosti i efikasnosti. Szijjarto je prošle sedmice najavio da su u toku pregovori između mađarskog proizvođača lijekova i ruskih partnera o eventualnoj domaćoj proizvodnji.

Sputnik V još nije prošao napredna klinička ispitivanja i još ga nije procijenila Evropska agencija za lijekove. Vakcina je već primijenjena u Rusiji među zdravstvenim radnicima i drugim rizičnim grupama.

Szijjarto navodi da je Mađarska također u pregovorima s tri kineska proizvođača vakcine i kupila je 2,8 miliona doza kineskog antivirusnog lijeka.

Ta srednjoevropska zemlja također je rezervirala 12 miliona doza vakcina od proizvođača u Evropi i Sjedinjenim Državama, uključujući britansko-švedsku farmaceutsku firmu AstraZeneca, Janssen sa sjedištem u Belgiji i i zajedničku američko-njemačku vakcinu kompanija Pfizer i BioNTech, prenosi AP.