OPINION

Lufta për Glaukun dhe Grenelli ante portas !

Rroftë Glauku , poshtë Glauku : Glauk Konjufca u zgjodh kryetar i Kuvendit me vota edhe të LDK-së ,posti që ishte ndarë pikërisht për këtë subjekt politik e që tani , së paku deri më sot po e kërkon t’i rikthehet ndonëse vet e ka votuar .

Në situata normale dhe në një vend normal kjo çështje do tëkonsiderohej e përmbyllur ditën që ka përfunduar votimi . Në Kosovën thuaja të pavarur dhe me

sovranitet të dhunuar nga Beogradi dhe ndërkombëtarët , ku asgjë nuk e ka , as formën e as

përmbajtjen të normalitetit , është krejtësisht e ligjshme dhe e pranueshme që t’i hani fjalët tuaja pasi

që janë tuajat dhe nuk i nënshtroheni fare përgjegjësisë publike e për moral nuk diskutohet fare nëse i

referohemi thënies se politika është kurvë , madje jo në kontekstin lokal por edhe në atë të BE-së ! Nëse

vrasja e dukës Franc Ferdinand në Sarajevë ka shërbyer si pretekst për fillimin e luftës së Parë Botërore ,

sikur që vrasja e Qazim Hoxhës nga andartët grekë ka shërbyer që Musolini t’i shpallë luftë Greqisë ,

Glauk Konjufca thuaja se po e luan të njëjtin rol , së paku sipas disa anal –istëve dhe atyre që kanë

interesa të drejtpërdrejta politike. Për këtë arsye po kërkohet koka ( politike ) e Glaukut në mënyrë që të

shpëtohet situata duke u arritur marrëveshja për bashkëqeverisje midis fituesit të zgjedhjeve , LVV –ës

dhe të dytit , LDK-së. Më shumë se tre muaj po negociohet për këtë marrëveshje dhe , sa po mendojmë

se e pati puna, posti i kryetarit të Kuvendit po e kthejnë në pikën zero krejt këtë përpjekje. Isa Mustafa e

ka shumë vështirë , më shumë po ka probleme me ata që duhet t’i binden në bazë të hierarkisë partiake

, sew me këta të LVV –së. Albinb Kurti nuk e ka asnjë problem sepse është shndërruar në ikonë apo

totem adhurimi te LVV –ës dhe askush dhe askujt as që i bie ndërmend se mund apo se duhet të

kundërshtohet qoftë edhe për ta plotësuar mozaikun formal të demokracisë.

Të gjithë po e ngrejnë në qiell Glauk Konjufcën dhe nuk mbahet mend të jetë lavdëruar aq shumë

ndonjë politikan nga Kosova për së gjalli përjashtuar këtu ata që e kanë lëshuar këtë botë e që janë

lavdëruar vetëm ditën e ceremonisë mortore . Po këta e duan vdekjen politike të Glaukut , si uvertyrë

për eliminim të ngadalshën nga skena politike përmes degradimit të personalitetit të tij sikur që duan që

, në këtë mënyrë ta dobësojnë LVV –në si edhe vet Albinin duke i vënë shpatën e Demokleut mbi fytin e

tij . E kanë një arsyetim , më shumë mitik se politik duke e krahasuar me Abrahamin apo Ibrahimin që ka

qenë në gjendje ta flijojë të birin e vetëm e që pastaj ia mundësuan ta zëvendësojë me një qengj . Gjak

aty , gjak këtu ! Këta që po e kërkojnë flijimin e Glauk Konjufcës duke e krahasuar me qengjin flijues , në

fakt duan që , në fund të fundit Glauk Konjufcën ta shndërrojnë në një gomar politik i cili do t’i bartë në

samar të gjitha mëkatet e dështimeve të deritashme të bisedimeve , jo për shtet por ekskluzivisht për

pushtet. Lufta për kokën e Glaukut po më ngjanë në betejën e Stalingradit ku vendosej fati në frontin e

BRSS-së apo të Ivo Xhimas në Japoni . Edhe në Kosovë duket se Glauk Konjufca po del të jetë përcaktues

për fatin e “ Koalicionit të Shpresës “ , nëse do të bëhet apo do të dështojë e që , sipas meje nuk është

fare e vërtetë! Koalicioni do të bëhet, me apo pa Glaukun ! Mendoj se në situatën në të cilën jemi , edhe

për LVV-në sikur edhe për LDK –në më mirë është që Glauku të mbesë kryetar Kuvendi dhe të bëjnë një

zgjidhje tjetër aq më parë që livadhi është shumë i madh dhe ka për të gjithë ! Merreni me mend , nëse

do të shkarkohej Glauku apo edhe nëse detyrohet të jepë dorëheqje e që është e njëjtë , brenda një viti

do të kishim 5 votime për zgjedhje dhe shkarkim të kryetarit të Kuvendit . Po të ndodhë kështu , LVV-ë

dhe LDK-ë do të hynin në natologji dhe libër të Ginesit për kapje të shtetit përmes dhunimit të pushtetit

. Ka tjera kombinime prandaj jam fuqishëm që Glauk Konjufca të mbetet kryetar i Kuvendit . Ndryshe

nuk bënë. Lërini ju përrallat për balancim të pushtetit sepse në të gjitha fushat ku garohet ; i pari është i

pari , i dyti është i dyti dhe asnjëherë nuk mund të barazohen i dyti me të parin prandaj të gjitha

përpjekjet bëhen për vend të parë e jo për vend të dytë ! Jam i sigurt dhe gjithmonë kam qenë i sigurt se

marrëveshja midis LVV –së dhe LDK-së do të bëhet dhe të gjitha këto bisedime janë bërë ( stërzgjatje e

që mendoj se nuk është edhe aq shumë stërzgjatje ) është bërë të sigurohet më shumë pushtet .

Gjithashtu , mund edhe të gaboj . mendoj se këta po e marrin pushtetin në kohën më të keqe të

mundshme ku do të merren disa vendime të dhimbshme për Kosovën ku , as LVV –ë e as LDK-ë nuk do

të kenë mundësi të pengojnë në asnjë mënyrë ! Do të detyrohen ta hanë kulaçin e gatuar nga Vuçiq dhe

Thaçi , me mëlmesa hetuese të rrugaçes së Brukselit , Federika Mogerinit , trashëgimtare e bareshës

Ashton ! Koalicioni LVV –ë – LDK-ë do ta ketë një opozitë të fuqishme andaj duhet ta lëshojë topin në

tokë dhe të luaj me të gjithë kurse artilerinë e rëndë dhe kërcënuese orale duhet ta zëvendësojë me një

ftesë për bashkëpunim nëse nuk duan ta kenë gjendjen sikur në Shqipëri !

Richard Grenell apo “ magjistari “ i Berlinit : Donald Tramp është president i SHBA-ve dhe mik i ngushtë

i ish presidentit të Kosovës , Behgjet Pacolli . Kanë shumë gjëra të përbashkëta ; biznesmenë të

suksesshëm , shoumenë , të dashuruar pas së bukurës qoftë edhe femër të jetë , humanistë të mëdhenj

që ta marrin kafshatën ga goja për ta forcuar Perandorinë financiare dhe , mbi të gjitha e kanë të

përbashkët inteligjencën e që nuk dallojnë aspak në këtë fushë. Ju kujtohet fakti se pasi Donald Tramp

doli nga abdes –hanja në Washington , njeriun e parë që e nderoi me një shtrëngim duarsh ishte

presidenti ynë i famshëm , Behgjet Pacolli e që është respektim i jashtëzakonshëm , si për ish

presidentin , për këshilltarët që i ka dhe për të gjithë neve pavarësisht se nuk jemi të gjithë republikanë.

Në çastet më të rënda për Amerikën dhe presidentin Tramp , përkrahjen më të fuqishme në mos edhe

vendimtare e ka pasur nga dy figura emblematike kosovare pa të cilat politika ndërkombëtare nuk ka

kuptim , dy presidentët ; Hashim Thaçi – Shima dhe Behgjet Pacolli – Gjeti , Sanço Panço dhe Rosinanti i

ditëve tona. Presidenti Tramp e donë fort Kosovën prandaj i ka caktuar dy lojëtarët më të fuqishëm , më

të besueshëm , më inteligjentë , më të ndershmit dhe më të guximshmit ; Metju Palmer dhe Richard

Grenell . Metju Palmer kam përshtypje se i ka rënë mrizit kurse Grenell po i tregon muskujt në një

mjedis ku ka të bëjë me rakitikë politikë por të uritur për pushtet , deri në grykësi siç është puna e

Kosovës . Behgjet Pacolli i ka dërguar një letër adashit Tramp ku i siguron se i tërë populli i Kosovës

është në anën e Trampit , pavarësisht situatave dhe zhvillimeve . Kjo i duhet Trampit para zgjedhjeve ta

paraqes Kosovën si sukses personal të cilin nuk kanë mundur ta zgjedhin të gjitha shtetet e Bashkimit

Evropian bashkë , bashkë me Tanzaninë dhe Rodezinë. Begja është mashtrues sepse nuk janë të gjithë

kosovarët votues ( që kanë të drejtë vote ) dhe përkrahës të Trampit . Begja mund të flasë në emër të

vetin dhe eventualisht në emër të Hashimit por kurrë në emër timin ! Ngutia e Trampit për ta zgjidhur

çështjen e Kosovës , me çdo kusht dhe me çdo çmim është në përputhje të plotë me thënien popullore

se : “ kush ngutet , përmutet “!

Richard Grenell na e solli marrëveshjen për fluturime dhe në këtë mënyrë i bëri Kosovës një shërbim të

madh sepse , pas kësaj marrëveshjeje Kosova do të detyrohet të aktivizojë flotën ajrore prej 100 Boing

737 që rrinin kot së koti në hangarët e Aeroportit “ Adem Jashari “. Pas kësaj marrëveshjeje , çdo ditë ,

së paku 50 Boing 737 të Air Kosova do të fluturojnë për Beograd kurse 50 të tjerë për Nish .

Gjithashtu , pritet të formalizohet marrëveshja për hekurudha me ç ‘rast 29 trena supersonikë do të

aktivizohen në relacionin Leshkoqiq – Leshak ndërsa nja 11 të tjerë do të aktivizohen në relacionin

Gjylekarë –Merdarë .

Pritet gjithashtu që të nënshkruhet marrëveshja për lundrim të lirë të anijeve moçalike dhe tejoqeanike

midis Kosovës dhe Serbisë. Për fillim do të funksionalizohet lundrimi nga Përroi i Isës me lumin e Tisës

për të vazhduar me lundrim ekologjik dhe strategjik midis lumit me ujëra të zeza të Krenës nga Drenica

me Danubin nga Sremska Mitrovica .

Sigurisht se Grenell është mirë i informuar se marrëveshja që ka funksionuar dhe funksionon më së miri

midis Kosovës dhe Serbisë e që realisht i bashkon dy Mitrovicat , ndonëse formalisht , as nuk është

nënshkruar e as nuk është ratifikuar , është ajo e bashkëpunimit nëntokësorë ( jo miniera e Trepçës )

midis dy kozy nostrave , veriore dhe jugore .

Marrëveshjet e Richard Grenell , që po i nxjerrë nga cilindri që i mbulon dy koka ( Vuçiqit dhe Thaçit )

janë pjesë të një marrëveshjeje integrale , të arritur më parë e që tash , nga “ buldozheri “ Grenell po i

serviren si kontribut i Trampit të cilat nuk duhet dhe nuk kundërshtohen. Në takimin jopolitik të

Grenellit me liderë politikë ; Albin Kurti dhe Isa Mustafa ua bëri të qartë se do ta kenë përkrahjen vetëm

nëse përkrahin propozimet e Trampit për marrëveshje përfundimtare . Grenell tha se ka ardhur për

zhvillim dhe çështje ekonomike , hapje të reja të vendeve të punës dhe , si hap i parë në këtë drejtim u

interesua se si përgatitet fasulja “ Tavqe – gravqe “ dhe specat në mazë . Krejtësisht qëllim jopolitik !

Kosovës i janë prerë teshat dhe , mos u habitni se mund të ndahemi bythëcullak . Grenell po tregon

përralla për zhvillim ekonomik në kohën kur shumica e të rinjve po e braktisin Kosovën. Kush do të

investojë në Kosovë nëse nuk keni siguri politike , nëse nuk e shtrini sovranitetin në tërë territorin e saj

për të zbatuar ligjet , nëse e keni integritetin territorial të ndarë me banditë të veriut dhe banditë të

jugut dhe nëse nuk keni liri të lëvizjes .

Kosova nuk duhet të barazohet me Serbinë në asnjë rrafsh dhe në asnjë kontekst , Kosova duhet të

ndahet nga Serbia deh duhet ta qeverisë veten në mënyrë që pastaj , në bazë të interesave të ndërtojë

një marrëdhënie dhe bashkëpunim me Serbinë ! Nuk barazohet taksa 100% për mallrat serbe me një

fushatë çnjohjeje shantazhuese që po e bënë , e ndihmuar nga Ministria për Punë të Jashtme e Kosovës

. Kosova duhet të negociojë në baza të barabarta , jo të dëgjojë dhe zbatojë atë që e kërkon Vuçiqi ,

qoftë përmes BE-së apo ndonjë shteti tjetër . Si ka filluar Grenell të nxjerrë marrëveshje midis Kosovës

dhe Serbisë e që Kosova informohet nga mediat apo gjatë seancave dëgjimore me Grenell dhe të tjerë ,

shpejt do të vjen një ditë kur më nuk do të ketë marrëveshje dhe do të thuhet se u arritë marrëveshja

për normalizim të marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë , pa u zgjidhur asnjë çështje praktike në

terren ! Kjo vetëm do të shkaktojë tensione të reja dhe konflikt të pashmangshëm sepse nuk po arrihet

një marrëveshje e drejtë por një marrëveshje e imponuar !

P.s. Merruni me punë për çka keni fituar votat dhe që keni detyrim ndaj qytetarëve votues e mos u

merrni me halla , dajallarë , teze , nipa dhe mbesa! Është komunikim shumë i ulët , i padenjë , me një

fjalë !

27 janar 2020 Prishtinë Behxhet Sh. SHALA – BAJGORA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.