KULTURË

Louise Gluck fiton Çmimin Nobel për Letërsi

Poetja amerikane, Louise Gluck, fitoi Çmimin Nobel në Letërsi për vitin 2020.

Komiteti i Nobelit tha në vendimin e tij se “zëri i saj i pagabueshëm poetik e bën ekzistencën individuale universale”.

Çmimi Nobel vjen me një medalje të artë dhe një shpërblim prej 1,1 milionë dollarësh.

Vitin e kaluar Çmimi Nobel në Letërsi iu nda shkrimtarit austriak, Peter Handke, por ky vendim kishte ngjallur kritika të shumta.

Handke ishte një mbështetës i njohur i serbëve gjatë luftërave në ish-Jugosllavi, gjatë viteve 1990, dhe kishte mbajtur fjalim në funeralin e ish-udhëheqësit serb, Sllobodan Millosheviç, i cili u akuzua për gjenocid dhe krime të tjera të luftës.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.