SRB-BIH

Ljame: Nije bilo ratnih zločina, jer je bila velika disciplina

Oslobodilačka Vojska Kosova nije počinila nijedan zločin, rekao je general Kudusi Ljame, koji je u to vrijeme bio zapovjednik područja Kukes. General Ljame kaže da na optužnice koje nisu potvrđene u Posebnim komorama protiv predsjednika Hašim Thaçija i predsjednika DPK-a Kadri Veselija utječu Srpsko-Ruske službe.
Za borce OVK-a, Ljame kaže da su prekršili disciplinu samo jednom, kada nisu htjeli da ostanu u kampovima za trening, nego su bili željni da se odmah uključe u rat radi odbrane svoje domovine.

“Uvjeren sam da u redovima Oslobodilačke Vojske Kosova nema kriminalaca”, rekao je Ljame za RTK.

“Oslobodilačka Vojska Kosova bila je najdisciplinovanija vojska koja može postojati”, rekao je.

“Ovaj sud ima debele plaće, niko nije lud da zatvori ciklus i bude nezaposlen. Uvjeren sam da u OVK ne postoji zločin takve vrste koji oni organizuju “, rekao je Ljame.

“Dečaci iz OVK-a su obavili svoj zadatak”, rekao je.

“Čini se da su svi navodi izneseni za područje koje sam komandovao. Zašto me niko nije zvao? Zašto me niko nije zvao i rekao mi kako su se ovi zločinci ponašali u mojem kraju “, rekao je Ljame.

Ured specijaliziranog tužioca sa sjedištem u Haagu obavijestio je javnost da je 24. aprila Specijaliziranim Sobama podnela optužnicu koja tereti predsjednika Kosova Hašim Thaçija, bivšeg predsjednika Skupštine i sadašnjeg zastupnika Demokratske stranke Kosova, Kadri Veseljija i “druge” osobe za zločinime protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući ubistva, prisilni nestanak, progon i mučenja.

U optužnici se navodi da su Thaçi, Veselji i ostali osumnjičeni – čija imena nisu objavljena – imaju krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.