SRB-BIH

Lista Vjose ima pet poslanika a možda i šesti mandat

Lista Vjose Osmani, sa kojom se kandidovao zajedno sa Vetëvendosjem na prošlim izborima, uspjela je dobiti pet mjesta u Skupštini. Zbog toga bi Osmani, iako se nadmetala sa Vetevendosjem, mogao uspostaviti novu poslaničku grupu u Skupštini.

Izvori Gazeta Expressa objavili su da je “Lista Guxo” Vjose Osmani već dobila pet poslanika, ali vrlo je vjerojatno da će joj ova lista dobiti šest mandata.

Kandidati sa liste Guxo koji su uspjeli dobiti glasove da postanu poslanici su Vjosa Osmani, Donika Gërvalla, Faton Peci, Haxhi Avdyli i Doarsa Kica. Dok bi Leonora Sfarça mogla biti sljedeća poslanica u Skupštini s Osmanijeve liste.

Prije nekoliko dana, Peci je upozorio na mogućnost stvaranja parlamentarne grupe ako se o tome postigne međusobni dogovor.

“Ako usput postoji sporazumni sporazum, da bi to bilo u interesu stranaka, ne vidim ništa loše čak i ako se radi o uspostavljanju nove parlamentarne grupe. Ali nas nikada nije brinulo koliko će poslanika naša lista osvojiti”, rekao je Peci.

Osmani je na ovim izborima dobila više od 200.000 glasova, glasova zbog kojih je Osmani jedna od najglasnijih političara na Kosovu, vjerovatno čak i najglasovitiji u istoriji.