Kosova

Less: Nën Biden, ShBA do të shtyjë një ‘BE-gosllavi’

Ish-diplomati në Ballkan, Timothy Les, i cili është i njohur për mbështetjen e shteteve etnike thotë se rajoni, nën administrimin e Presidentit të ri të ShBA, Joe Biden, do të jetë një lloj “BE-gosllavi” – një entitet i ri multietnik, i lidhur ngushtë me BE, i cili përfshin gjashtë vende të Ballkanit Perëndimor me qendër në Beograd, shkruan Kosova.info

“Nuk do të jetë një Jugosllavi e re, e cila ishte një produkt i kohës së saj. Por faktet në terren do ta detyrojnë Biden të kthehet në logjikën e së kaluarës së afërt dhe të pajtohet me krijimin e një ideje të tij të shekullit 21, BE-gosllavia e re – shkruan Les në tekstin e autorit për Opendemokracy.net.

Les thekson se nuk ka dyshim që administrata e Biden do të dëshirojë të anulojë atë që bëri kreu i mëparshëm i Amerikës, Donald Trump, që disa parashikojnë tashmë refuzimin e serbëve dhe “ëndrrat e tyre për një marrëveshje të re territoriale”, por që një mendim i tillë injoron realitetin e ri strategjik. Ai shton se, meqenëse integrimi evropian është prishur për arsye të ndryshme, Serbia ndërkohë ka rinovuar pozicionin e saj si vendi më i shquar në Ballkan pas shfaqjes së një udhëheqësi të fortë i cili i dha fund kaosit të viteve 2000 dhe periudhës së reformave strukturore.

Les gjithashtu thekson se Serbia është angazhuar në “manovrim diplomatik të zgjuar”, i cili i ka mundësuar asaj të përdorë mbështetjen e fuqive jo-perëndimore që duan një prani në Ballkan: Rusia, Kina, Turqia. Kjo, shton ai, ka forcuar pozicionin e Serbisë në lidhje me Shtetet e Bashkuara.

“Nëse Presidenti Biden dëshiron t’i qëndrojë besnik qëllimit amerikan për të vendosur një lloj paqeje të qëndrueshme në Ballkan, i cili mundëson zhvillimin e saj të brendshëm dhe integrimin e jashtëm me Perëndimin, ai duhet të punojë brenda kornizave të këtij realiteti të ri – shkruan Les.

Sipas Ivica Daçiç, president i Asamblesë dhe ish-shefi i diplomacisë, Serbia mbështet koordinimin më të ngushtë të rajonit, por shumë vende janë kundër kësaj. “ Ne jemi gjithmonë të gatshëm për një koordinim më të afërt të veprimeve në interes të përbashkët të të gjithëve në Ballkanin Perëndimor, por kjo nuk i pëlqen disave, dhe ata gjithashtu kundërshtuan mini-Shengenin sepse i ngjan Jugosllavisë dhe do të jetë nën dominimin serb, siç thonë ata – tha ai është Daçiç. /Kosova.info/