SHËNDETËSIA

Lajmi mirë/ Është gati testi që “ndizet” kur gjen koronavirusin

Tashmë është gati për t’u hedhur në treg testi që mund të identifikojë koronavirusin në një orë. FDA, organizmi amerikan që dekreton barnat, ka miratuar testin e parë që përdor sekuencat e ADN-së të quajtura CRISPR.

Testi përdor një enzimë të quajtur Cas13, e cila mund të gjej në një kampion të marrë nga goja ose hunda e një pacienti, gjurmët e koronavirusit.

Sipas grupit të punës që ka adaptuar testin për COVID-19, që përfshin shkencëtarë nga universitete si MIT dhe Harvard, ky test e zbulon virusin në 100% të rasteve, duke eliminuar gabimet dhe pozitivitetet e rreme.

Koha e shkurtër e identifikimit të virusit vjen nga një karakteristikë të enzimës, që në momentin e kontaktit me koronavirusin lëshon një lloje drite karakteristike, falë një substance fluoreshente.

Testi zakonisht ishte menduar për viruse të tjera, por pandemia globale ka ndryshuar objektivat e kompanisë që do ta shpërndajë, Sherlock Biosciences.

“I thashë të gjithëve atyre që punonin që deri sa të gjendet një zgjidhje definitive, kjo kompani do të jetë totalisht e fokusuar tek COVID-19”, deklaroi drejtuesi i kompanisë, Rahul Dhanda.

Kompania po përgatit madje edhe një test edhe më të thjeshtë, që do të mundësojë përdorimin në shtëpi pa ndërhyrjen e personelit mjekësor, dhe që analizon pështymën e pacientëve. Diçka e ngjashme me një test shtatzënie. Fundja, koronavirusi, duam apo jo, po bëhet pjesë e përditshmërisë tonë.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.