LAJMET

Kush ishte Millan Bandiq?

MILLAN BANDIQ (MILAN BANDIĆ) lindi më 22 nëntor 1955 në Grude, dhe sipas vetë rrëfimit të tij, kthesa në jetën e tij ishte 1974, kur ai u transferua në Zagreb. Në biografinë e tij të idealizuar nga 2009, ai foli për Zagrebin si një ëndërr të realizuar. Prej atëherë e deri më sot, Bandić është bërë një nga politikanët më të pasur kroatë raporton index.hr transmiton Kosova.info.

Lindur

22 nëntor 1955, Grude, Bosnjë dhe Hercegovinë
Arsimi: shkolla fillore dhe e mesme, Grude;
u diplomua në Fakultetin e Shkencave Politike, Universiteti i Zagrebit;
Në vitin 2000, ai u regjistrua në studime pasuniversitare në Fakultetin e Shkencave Politike, Universiteti i Zagrebit.

Eksperience

nga 1980 deri në 1983 i punësuar në fabrikën Lledo, nga 1983 në 1990 i punësuar në Komunën e Peshqenica.


Karriera politike:

nga 1995 në 2000 një këshilltar në Asamblenë e Qytetit të Zagrebit, nga 2000 një anëtar i Dhomës së Përfaqësuesve të Parlamentit Kroat, nënkryetar i Komitetit Parlamentar për Politikën e Brendshme dhe Sigurinë Kombëtare;
Në vitin 2000, në mandatin e tij të tretë, ai u zgjodh një këshilltar i Asamblesë së Qytetit të Zagrebit;
31 maj 2000, në seancën e Asamblesë së Qytetit të Zagrebit, i zgjedhur Kryetar i Qytetit të Zagrebit;
Merr detyrën si kryetar qytetit të Zagrebit më 2 qershor 2000;
Më 20 qershor 2001, ai u zgjodh Kryetar i Bashkisë së Qytetit të Zagrebit;
Më 4 Prill 2002, në seancën e Asamblesë së Qytetit të Zagrebit, ai u zgjodh Zëvendës Kryetar i Qytetit të Zagrebit;
Më 14 qershor 2005, në seancën themeluese të Asamblesë së Qytetit të Qytetit të Zagrebit, ai u zgjodh Kryetar i Bashkisë së Qytetit të Zagrebit për herë të tretë;
Më 31 maj 2009, në zgjedhje të drejtpërdrejta, ai u zgjodh Kryetari i Qytetit të Zagrebit për herë të katërt;
2 qershor 2013 në zgjedhjet e drejtpërdrejta (raundi i dytë) si një kandidat i pavarur (kandidat i një grupi votuesish), i zgjedhur kryetar i bashkisë së Zagrebit për herë të pestë, dhe lista e tij, individualisht, fitoi më shumë vende në Asamblenë e Qytetit të Qytetit të Zagrebit;
Më 4 qershor 2017, në zgjedhjet e drejtpërdrejta (raundi i dytë) si kandidat i partisë Bandiq Millan 365 – Partia e Punës dhe Solidaritetit, i zgjedhur kryetar i qytetit të Zagrebit për herë të gjashtë, dhe Bandiq Millan 365 – Partia e Punës dhe Solidaritetit, fitoi numrin më të madh të vendeve në Asamblenë e Qytetit i Zagrebit.

Statusi martesor

e martuar, gruaja Vesna, vajza Anamarija

Por si erdhi që Bandiq të ishte një nga më të fuqishmit?

Ai ëndërronte të ishte Goebbels

Një pjesë e përgjigjes qëndron ndoshta në një deklaratë të kohë më parë nga Bandiq kur ai ishte ende “duke ëndërruar” se ai një ditë mund të ishte president i shtetit.

“Endrra ime ishte të isha Goebbels. Nëse jo më i suksesshmi, atëherë i shkëlqyeshëm në punën time,” tha Bandiq rreth dhjetë vjet më parë. Pjesa e dytë e përgjigjes së pyetjes është e fshehur në “oktapodin” e Bandiqit. Oktapodi që rrjetëzoi kryeqytetin njëzet vjet më parë, dhe sot ka tentakulat e tij në parlament, në Pantovčak, në polici, gjyqësor, Kisha, Administrata Tatimore dhe pothuajse të gjitha partitë politike.

Ai drejtoi Zagrebin për 20 vjet

Përvoja e tij e vetme e punës në sektorin real ishte në kompaninë e Lledo, por ai nuk qëndroi atje gjatë. Si punëtor profesional dhe politik për ONO dhe DSZ, ai ishte i punësuar në Komitetin Komunal të SKH Peshqenica. Në 1993, ai u bë sekretar i SDP dhe në 1995 ai u bë anëtar i Asamblesë së Qytetit. Bandiq do të bëhet president i SDP-së së Zagrebit dy vjet më vonë, në 1997. Tre vjet më vonë, në vitin 2000, në zgjedhjet e parakohshme, ai u bë kryetar e qytetit të Zagrebit për herë të parë. Pasi ai shkaktoi një aksident automobilistik në 2002 i dehur dhe u përpoq të jepte ryshfet një oficeri policie, ai duhej të jepte dorëheqjen. Ai u kthye në pozicionin e kryetarit në 2005.

“Ajo që ëndërrova u bë realitet. Vetëm Zagrebi – kur më në fund arrita atje – dukej më i vogël nga sa e imagjinoja, por shumë më i bukur se sa pashë në foto,” shkroi Bandiq në biografinë e tij të idealizuar. 2009. Bishtë e qartë nga biografia zyrtare se Bandić ishte në kopshtin shtetëror pothuajse gjithë jetën e tij, ai kurrë nuk do të ishte një sipërmarrës.

Kroate dhe Katolike mbi te gjitha

“Unë kam më shumë miq në forcën e policisë sesa ti. Nuk të lë të më marrësh në pyetje!” Bandiq tha përsëri në 2001 në një polemikë me ndihmës ministrin e brendshëm të atëhershëm. Çfarë do të thotë saktësisht kjo, si dhe fakti që nuk ka miq vetëm në polici, u bë e qartë dhjetë vjet më vonë. Ai hyri në fushatën zgjedhore presidenciale të vitit 2009 me më shumë se 200 raporte dhe rreth njëqind skandale. Pothuajse asnjë nuk është ndjekur penalisht. Në një moment, dollapët, sirtarët dhe qilimat e DORH dukeshin shumë të vogla për të rregulluar të gjitha veprimet e gabuara të Bandiq.

“Lëreni institucionet të bëjnë punën e tyre”, përsëriti Bandiq si një papagall, duke shmangur kështu dhënien e një përgjigje të saktë për pyetjet e shumta në lidhje me skandalet Krashograd, Nadstreshnicë, ndryshimet në GUP, biznesi me Ivicës Todoriq, shkëmbimet e tokës, pastruesi, Strojarska, Fontana, Maksimir dhe Dinamo, Spallioica-Inceneratori, tualetet e arta, rrugët e Zagrebit … ishte koha e tij.

Kur u pyet për situatën e vështirë financiare të qytetit të Zagrebit, ai tregoi anekdota, në vend të analizave politike ai u tha fabula, dhe mbi treguesit ekonomikë ai do të bënte një shaka me qenin e tij Rudi. Ai u përgjigj “si je” me “ke”. Ishin ato kohërat kur pinte ujë si bretkosa dhe hante dëborë. Kur ai iu përgjigj një sërë pyetjesh të pakëndshme duke pretenduar se ai ishte “një kroat dhe një katolik”.

Ai përfundoi në burg dy herë

Pikërisht kur Bandiq filloi të thoshte se ai kishte qenë “gjueti për 14 vjet”, ndodhi një pikë kthese. Në fund të vitit 2014, Bandiq u arrestua në operacionin e famshëm Agram me Sllobodan Lubiçiq dhe Petar Pripuz. Para se ta merrte atë në Remetinec, Bandiq arriti të përcillte një mesazh për publikun se arrestimi i tij nuk ishte asgjë tjetër veçse një shpërqendrim nga gjyqi i Perkoviq dhe Mustaq. Bandiq do të përfundojë në burg për herë të dytë deri në fund të këtij mandati, por asgjë nga ato nuk ishte e mjaftueshme që qytetarët e Zagrebit të ndalonin t’i jepnin atij vota. Në zgjedhjet lokale, më shumë se 147,000 qytetarë të Zagrebit ishin ende të bindur se Bandiq po e bënte punën e tij në mënyrë të shkëlqyeshme dhe të ndershme.

Votuesit e tij jo vetëm që nuk kishin mend për skandalet dhe pasurimin e dyshimtë në kurriz tonë, por ata gjithashtu nuk u shqetësuan nga mizogjinia e dukshme e kryebashkiakut të Zagrebit, ofendimet gjithnjë e më të shpeshta dhe të ashpra seksiste, qëndrimi patriarkal-patronizues dhe kërcënimet. Një numër i respektuar i grave tregoi se nuk e kanë problem të bashkëpunojnë me një Bandiq të tillë, të jenë në listë, të heshtin dhe të qeshin me viktimat e shpërthimeve të kryetarit e qytetit ndërsa ai fyen dhe poshtëron gratë e tjera dhe kritikët e tij para syve të tyre. Strategjia e Bandic ishte e thjeshtë.

Dhe në mandatin e fundit ai kishte një seri skandalesh

Në këtë mandat të tij të fundit, ai vazhdoi një seri skandalesh. Nga dyshimi për blerjen e këshilltarëve në Asamblenë e qytetit te transferimet e dyshimta të deputetëve në Klubin Parlamentar Millan Bandiq.

Në këtë term, Bandiq përsëri luajti me GUP, nënshkroi kontrata sekrete jashtë vendit, loja dhe paratë rreth Advent në Zagreb u zbuluan, ndërsa ndërtimi i një teleferiku të ri Slemë duket se ka ngarkuar një punë të re për USKOK tashmë të mbingarkuar.

Krashograd, shndërrimi i tokës në qytetin e Zagrebit, ndryshimi i GUP, çështja e tendës, çështja Strojarska, afera Zagrebčanka, çështja Fontana, çështja Proçistaq, çështja Stadion dhe marrëveshjet me GNK Dinamo, çështja Spalionica, Terminalet e mallrave, përfitimet për Ivica Todoriq, Zagrebaçka cesta, çështja Pavillion, blerja e një apartamenti, çështja Potok, çështja Gupçeva zvijezda, çështja e Varshavës, duke favorizuar Horvatinçiq, tualet i artë, shtëpi të parafabrikuara në Çrnomerec, fushata presidenciale, aktakuza nga çështja Agram, bindje për të dhënë dëshmi të rreme, falsifikim i dokumenteve, udhëtimet në Romë, transferimet e deputetëve në klubin e tij, rregullimi i një pjese të Sheshit të Viktimave të Fashizmit, Ardhja në Zagreb, Manhattan në Sava dhe ndërtimi i teleferikut në Sljeme janë vetëm disa nga skandalet e lëna pas Millan Bandiq.