Srpski

Kurti tvrdi da postoji tajni sporazum između Vučića i Tačija

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je ubeđen da postoji tajni sporazum srpskog i kosovskog predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, prema kojem bi Kosovo trebalo da se odrekne nekih opština.

On je na albanskoj TV Kljan rekao da bi, prema tom sporazumu Kosovo trebalo da se odrekne opština severno od reke Ibar, a Srbija bi takođe dobila dodatne srpske opštine južno od Ibra, prenosi Fonet.

“U zamenu, Kosovo bi uzelo neka sela u Preševskoj dolini, ali ne i Bujanovac i Preševo…Oni su postigli sporazum, tajni sporazum je tajan. Da ga imam, pokazao bih ga”, naveo je Kurti.

Vršilac dužnosti kosovskog premijera rekao je i da je specijalnom izaslaniku Bele kuće za Kosovo Ričardu Grenelu bilo “važnije brzo postizanje sporazuma nego njegov sadržaj”.

Grenel je krajem aprila najavio da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u trenutku kada se ukinu takse i reciprocitet.

Krajem aprila za novog mandatara vlade Kosova izabran je Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova, pošto je kosovska skupština izglasala nepoverenje Kurtijevoj vladi.

Aljbin Kurti kaže da “treba da se razume da posrednici, kada putuju na relaciji Priština-Beograd, ponekad u šeširu nose priznanja a ponekad nose šešir posrednika”.

“Kada je reč o ambasadoru Grenelu, on je došao kao posrednik i verujem da je trebalo da čuje i zvanični stav države Kosovo. Tačno je da sam bio u intenzivnoj komunikaciji s njim i Grenel je imao stav da Kosovo treba da ukine taksu, a Srbija treba da zaustavi kampanju protiv priznavanja, ali to nije spominjao posle posete Srbiji”, rekao je Kurti.

On je rekao da je nastavio da komunicira sa Grenelom na konstruktivan i pozitivan način jer je reč o izaslaniku američkog predsednika Donalda Trampa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.