SRB-BIH-HR

Kurti me više puta upitao o priznanju, možda sam ga uvrijedio kaže Vučić!

Dan nakon sastanka u Briselu između Kosova i Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare izneo je detalje o sastanku koji je održan između njega i premijera Kurtija. Vučić je konferenciju započeo zahtjevima Srbije za neke sumnjive lokacije na kojima mogu biti posmrtni ostatci osoba srpske etničke pripadnosti, ali koji, prema njegovim riječima, još nisu dobili odgovor od Prištine (Republike Kosovo).

“Poslali smo zahtev Košare radi ekshumacije i nismo dobili nikakav odgovor, tražili smo da imamo pristup Suvoj Reci, Istoku, Klini, Meji, Đakovici za bilo koju lokaciju na koju nismo dobili odgovor iz Prištine (Republika Kosovo). (Besnik) Bisljimi nam je rekao da neće dozvoliti provođenje ekshumacija jer će se smatrati da su Albanci počinili zločine nad Srbima. Kada smo mislili da postižemo dogovor, videli smo odbijanje zbog Veljka Odalovića i da bi on trebalo da napusti Komisiju(za nestala lica u prošlom ratu na Kosovu), a ja sam oštro reagovao”, rekao je Vučić.

Dalje, Vučić je otkrio neke od tema koje je, prema njegovim riječima, pokrenuo Kurti. Prema njegovim riječima, tražio je od njega deset puta zaredom priznanje Kosova.

“Pogledajte pitanja koja su oni postavili. Prvo je 10 puta spomenuo riječ o pristupanju Kosovu, pitajući kada, kada, kada će se to dogoditi, a samo jednom je dobio snažan odgovor „nikad“. Rekao sam vam da smo neovisna država i da imamo svoj stav bez obzira što imamo dobre odnose sa Sjedinjenim Državama. Tada je rekao da se naoružavamo zbog njih. Srbija kao nezavisna država ima pravo da se naoruža i zaštiti narod”, rekao je Vučić.

Nadalje je rekao da je možda uvrijedio Kurtija kad je odgovorio o predsjedniku srbijanske komisije Veljku Odaloviću.

“Možda nisam trebao tako reagirati, možda sam uvrijedio Kurtija, ali odgovorio sam na brutalniji način i ne mogu reći da sam požalio, bio sam iznenađen da bi neko mogao koristiti takav rječnik”, dodao je.

Predsednik Srbije je dalje spomenuo Kurtijev mirovni sporazum između dve države, ali da, prema njegovim rečima, takav sporazum mogu potpisati samo dve nezavisne države.

Prema rečima predsednika Srbije, u dijalogu je stvorena nemoguća atmosfera i dijalog u ovom obliku je nemoguć.

“To nije dobro za nas, jer ta neozbiljnost može dovesti do eskalacije situacije na Kosovu. Znam koliko u Prištini(Republici Kosovo) ima neodgovornih ljudi koji mogu da čine svakakva čuda. Zbog toga apelujem na međunarodnu zajednicu da vodi računa da se incidenti ne dogode”, dodao je.