SRB-BIH-HR

Kurti: Izbori su jedino rješenje

Lider Pokreta samoopredjeljenja Aljbin Kurti kaže da su izbori jedino rješenje za zdravlje građana, kao i zdravlje demokratije i države.
Bivši premijer Kosova to je izjavio na 40. sastanku Generalnog saveta pokreta samoopredeljenja.

„Poštovani članovi Pokreta VETËVENDOSJE! Ljudi nas vole i vole jedni druge. Prije su plašili narod, sad se boje izbora. A izbori su rješenje za zdravlje građana, za zdravlje demokratije i za zdravlje države “, rekao je Kurti.

Kurti je na početku svog govora govorio o pandemijama i pozvao građane Kosova da poštuju mjere zaštite kako bi spasili svoj život i život svojih najmilijih.

Pročitajte punu izjavu Kurtija:

Istaknuti delegati Generalnog vijeća VETËVENDOSJE!,
Časni predsjedavajući g. Hydajet Hyseni, zamjenik Predsjedavajući g. Faruk Mujka, i organizacijski sekretar gđa. Vlora Haxhimehmedi,
Poštovani članovi i aktivisti Pokreta,

Dame i gospodo,

Sastajemo se zajedno na 40. sastanku našeg najvišeg tijela, u teškom trenutku za državu i građane.

Prije svega, želim izraziti saučešće porodicama koje su svoje najmilije izgubile zbog virusa COVID-19, gdje smo samo jučer imali 8 mrtvih. Svima onima koji se bore protiv ovog smrtonosnog virusa želim brzi oporavak i zahvaljujem svim zdravstvenim radnicima koji i dalje, u teškim uvjetima, rizikuju svoje živote kako bi spasili živote građana.

Ne želim se zadržavati na političkim i vladinim uzrocima ove situacije, nego na zdravstvene posljedice za stanovništvo. Moramo pokazati individualnu i građansku brigu i odgovornost upotrebom odgovarajućih zaštitnih mjera da spasimo sebe i svoje najmilije, da zaštitimo sebe i zaštitimo jedni druge. Kad vam nedostaje zdravlja, sve ostalo se obezvređuje. Kada je zdravlje ugroženo, tada se razboli cijela država.

Rijetko smo danas suočeni sa zdravstvenom krizom koja oduzima živote građana, ekonomskom krizom koja produbljuje siromaštvo i nejednakost i vladinom krizom u kojoj su podijeljene institucije i demokracija.

Kao Pokret, prerasli smo u krizu. Ono što je u Pokretu konstantno jeste neprestano suočavanje s krizama koje s našom državom nisu dijeljene od uspostave VETËVENDOSJE !, prije 15 godina. Doživjeli smo i suočili se s tim krizama zajedno sa građanima koji su uvijek pogođeni najgore i najviše ugroženi. Stoga su naši sastanci više nego procedura i više od reprezentacije, jer oni uvijek odlučuju u doba krize.

Danas želim razgovarati o događajima koje smo zajedno doživjeli od 6. oktobra prošle godine i odluci koje nas zajedno očekuju.

  1. oktobar 2019. nesumnjivo je historijski datum, gdje su građani svojim slobodnim glasom promijenili politiku na Kosovu, ali i odlučili sudbinu političara.

U duhu izbornih rezultata, poštujući glasove građana, oformili smo malu, ali mudru i efikasnu vladu, vladu koja štedi javni novac, bori se protiv korupcije i racionalnog korištenja budžeta.

Prvo smo počeli provoditi program upravljanja na osnovu izbornog programa gdje smo dokazali da je u politici obećanja građanima obavezan ugovor za političare i da se politika može raditi pošteno i s načelima.

Tako smo održali obećanje za čistu vladu, s ljudima integriteta i nekorumpiranih, sa profesionalcima, sa ženama i muškarcima čiji je cilj i motiv služiti građanima, a ne bogaćenje.

Dokazali smo da nema teških odluka kada postoje dobre namere i da je ono što kažu nemoguće samo izgovor za skrivanje neznanja, nesposobnosti ili nepoštenosti.

Da, pravednija i ravnopravnija država moguća je jer smo u samo četiri mjeseca dokazali da država može raditi za sve, brine se za najsiromašnije i pomaže radnicima.

Moguće je imati zdravstvo koje funkcioniše i spašava život građana čak i kada postoji pandemija i kada postoji nedostatak zdravstvene infrastrukture.

Moguća je ušteda i oporavak javnih preduzeća. Moguće je boriti se protiv korupcije i kriminala, nepotizma i zloupotrebe. Moguće je otkazati štetne ugovore i zaustaviti financijsko krvarenje skupog asfalta na poljoprivrednom zemljištu. Moguće je da se uspostave i trgovinski reciprocitet sa Srbijom i da Preševska dolina bude finansijski podržana sa pola miliona evra. Započeti s provjerom pravde, s institutom za istragu zločina počinjenih u ratu, s konceptom oduzimanja neopravdive imovine, te s budžetom za skloništa koja pružaju zaštitu od nasilja u porodici.

Moguće je vršiti suverenitet države i podići ime naše republike kao što se dogodilo u ova četiri mjeseca.

Moguće je imati vladu koju građani vole, koju dijaspora želi i koju svijet poštuje. Vlada koja garantuje jednaka prava i jednake mogućnosti za sve.

Ne možemo se vratiti jer su pokušali dobro upravljanje, građani naše zemlje to zahtijevaju, trebaju i zaslužuju.

Danas Pokret VETËVENDOSJE! je postao najveći politički subjekt na posleratnom Kosovu. Nikada od proglašenja nezavisnosti, pa ni od kraja rata, pobjednička stranka nije bila u opoziciji. Takođe se nije dogodilo da pobjednička stranka nije imala nijedno vodeće mjesto u državi. Ali istovremeno, kao nikada do sada na Kosovu, izbore je pobijedila stranka koja više voli državu naroda nego vlast i sebe.

Pozicije i položaji, hijerarhija i poredak, i kao politički subjekt i kao demokratska država, podložni su volji građana općim demokratskim izborima, a ne posebnoj samovolji pojedinaca.

U VETËVENDOSJE! dokazali smo težinu svakoga u odlučivanju tamo gdje je sporazum o vladajućoj koaliciji bio podložan glasovanju njegovih članova. I tako mora biti u demokratiji, jer je stranačko upravljanje odraz državne uprave. Ako pravila stranke nisu demokratska, onda ne mogu proizvesti demokratsko vođstvo stranke i, prema tome, ne mogu proizvesti demokratsku vlast u državi.

Dakle, mi u Pokretu imamo otvorena i provjerena demokratska pravila i postupke sa širokim i ravnopravnim sudjelovanjem, gdje svima koji žele politički angažman, temeljen na vrijednostima koje zalažemo i predstavljamo, zajamčeno je ne samo članstvo, već i prostor za djelovanje. i pravo na izbor i izbor.

To su vrijednosti koje moramo zajedno podržavati, štititi i njegovati. I ove vrijednosti danas se testiraju više nego ikad prije. Jer danas smo najveći subjekt u državi, imamo najširu narodnu podršku, najveće članstvo, najširi produžetak u zemlji i regiji, te smo jedini entitet koji je pobijedio na izborima, glasovima i srcem građana kao nikada do sad. prije.

Povećanje VETËVENDOSJE! Znači da stariji dočekuju mlađe; znači da su strukture u jednakoj i bezličnoj usluzi svima; podrazumijeva da postoji veća konkurencija između različitih ideja, mišljenja i generacija.

Mi smo politički subjekt koji vjeruje u suverenitet države, društveni napredak i nacionalno jedinstvo. Vjerujemo da ekonomski razvoj i socijalna pravda idu ruku pod ruku, vjerujemo u slobodu i jednakost, stvaranje jednakih mogućnosti i potencijala svakog građanina bez razlike.

Kretanje je mjesto na kojem se promiču pojedinačne vrijednosti i kolektivni uzroci, gdje je konkurencija zagarantovana i gdje se ideje sukobljavaju, ali uvijek smo mjesto na kojem pobjeđuje slobodni izbor dobro informirane većine.

Ako smo ranije imali izazov za povećanje, danas imamo izazov kako Pokret učiniti otvorenim, stabilnijim i širim, zato Generalno vijeće pokreta i sve strukture moraju voditi računa da Pokret bude sveobuhvatan.

Svatko od nas mora vršiti svoju aktivnost i doprinijeti ovom zajedničkom prostoru, ne ugrožavajući ili negirajući prostor drugog, jer da Pokret ne bude prisvojen. Pokret pripada svima, jer nikome ne pripada; Pokret nije za nikog posebno, jer smo svi zajedno; i svi smo mi pokret, jer pripada narodu.

Činjenica da ste došli danas ili juče vas ne čini više dijelom Pokreta u odnosu na pre 5, 10 ili 15 godina. Pokret vas tjera da vjerujete u vrijednosti i principe i ciljeve za koje smo se zauzeli, te ih štitimo i ostvarujemo. U promicanju znanja i integriteta, pravde i jednakosti i posvećenosti općem dobru i u službi većine, svi smo jednaki i svi smo članovi.

Ankete javnog mišljenja pokazuju da je naš Pokret ne samo prvi, već i s više od tri puta većom podrškom u odnosu na drugo mjesto na kojem se natječu DPK i DSK, a ja sa više od četiri puta građanskom sklonošću premijeru zemlje u odnosu na drugo što slijedi. odostraga.

Jedna je stvar vrlo zanimljiva u ovim anketama: podrška koju imamo za žene je preko 55% (u usporedbi s muškarcima 42%), dok se u mladosti približava 2/3 popularne potpore. Ovo potonje potvrđuje ko je vlasnik budućnosti, ali prvi pokazuje šta se očekuje od nas: rodna ravnopravnost, mogućnosti i pošteno učešće žena i djevojaka, u zaposlenju, vlasništvu, bogatstvu, liderstvu.

Od osoba sa univerzitetskim obrazovanjem na Kosovu ima više žena nego muškaraca, ali su gotovo četiri puta manje zaposlene od muškaraca. Dakle, pred nama je puno posla. Bez rodne ravnopravnosti nema socijalne jednakosti ili ljudskih prava. Zapravo, nema demokratije, jer je demokratija vladavina većine, ali muškarci su manjina, dok su žene, stariji, mladi i djeca većina. Dominacija manjina ne može biti demokratija. Dakle, pred nama je puno posla.

Dragi učesnici,

Dokazom protesta s 500 i 5000 sudionika na Trgu bili smo svjedoci discipline i masovnosti – i sve to poštujući mjere koje je naša vlada nametnula s daljinom i maskama. Na okupljanju 15 godina postojanja uz sudjelovanje preko 15 000 osoba, bili smo svjedoci ogromnog porasta potpore koja i dalje raste.

Od prijedloga za nepovjerenje 25. marta do danas, primili smo preko 6 000 novih elektronskih poruka svih zainteresovanih da se pridruže našem Pokretu. Na nama je da se svi sastanemo i pridružimo im se u našim točkama i centrima i pružimo im mogućnost da budu uključeni u naše strukture tokom predstojećih unutrašnjih izbora.

Iz centara na Kosovu izdvaja se naš Centar u Peći koji je od početka ove godine do prošle nedelje uspeo da se pridruži 251 novom narodu, uključujući 45 novih članova iz Kosurićija i Peći koji se pre nekoliko dana preselio u Pokret.

Migracijski centri trebali bi spomenuti 227 novih članova u Švicarskoj koji su registrirani u našoj bazi podataka o članstvu, a imamo blizu hiljadu zainteresiranih samo za Njemačku tokom ove godine. Zbog velikog interesovanja, pored sedam postojećih centara, kasnije tokom današnjeg sastanka Općeg saveta glasaćemo za osnivanje još šest centara u egzilu i našeg centra u severnoj Makedoniji.

2 juna smo pokrenuli peticiju “Želimo izbore!” sa fizičkim spiskovima kroz centre Pokreta. Došli smo do četvrt miliona potpisa. Dakle, izgleda da je za demonstracije, kao i za peticije, Pokret VETËVENDOSJE! može samo oboriti rekord za sebe. Ova peticija je već najveća poslijeratna peticija na Kosovu, ali treba rasti i rasti čak više od četvrtine miliona potpisa. Centri koji su se do sada pokazali najučinkovitijim za prikupljanje potpisa su Priština, Mitrovica i Uroševac.

Naša parlamentarna grupa bila je aktivna uprkos teškoćama i pandemijama koje su zadesile našu zemlju. Podnjeli su zahtjeve Ustavnom sudu i čekaju njegove četiri odluke:

  • o predsjednikovim postupcima / izjavama o pozivu na građansku neposlušnost i neprovođenje vladinih odluka;
  • o slučaju poslanika koji je u zatvoru zbog korupcije, Ethem Arifi;
  • o slučaju poslanika koji je bio svjedok antiustavnog utjecaja predsjednika Haxhi Shala;
  • i na neodređeno odgađanje izbora za gradonačelnika Podujeva

Poduzete su tri zakonske inicijative:
Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izborima u vezi sa glasanjem naše dijaspore u ambasadama i konzulatima;
Nacrt zakona o predstavkama;
i Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o službenim praznicima.

Dragi aktivisti,

Ovo je neobična godina i do sada je bilo puno iznenađenja, ali naše društvo i država moraju biti ojačani da bi se suočili sa bilo kakvim izazovom. Danas je državni imunitet mnogo slabiji jer nedostaje legitimitet. Tijelo bez imuniteta ne može pobijediti u borbi protiv virusa i predaje se, dok se vlada bez legitimiteta takođe predaje i ne pobjeđuje u bitkama unutar ili izvan zemlje.

Moramo ojačati imunitet građana i legitimitet vlasti novim izborima i dobrom upravom.

Pred nama su dvostruke mogućnosti izbora. U Pokretu VETËVENDOSJE imamo interne izbore! na jesen i neophodni prijevremeni izbori za novi parlament i novu vladu.

Neophodni su prijevremeni izbori. 6. oktobra nismo imali samo jedan sljedeći izbor i nismo imali samo drugu vladu. Građani su glasali za promjene. Oni su glasali da stranke PAN pređu u opoziciju i glasali su kao nikad do sada s rekordnim brojem glasova o tome tko bi trebao biti premijer.

Ova promjena koju su građani donijeli glasačkim kutijama oborena je za predsjednikovim stolom, a svrgnuo ju je razdorni, ljuti i ucjenjivani predsjednik stranke koji je zloupotrijebio položaj državnog predsjednika kako bi prijetio nezavisnim institucijama da donesu politiziranu odluku; svrgnula je opoziciona stranka koja je napustila građane, odustala od promena i obećala reforme pretvorivši PAN u vladu.

Ono što smo vidjeli od marta ove godine je stalni napor da se poništi 6. oktobar, kako bi se to izbrisalo i kao datum gdje su izgubili, ali i kao dan u kojem su građani pobijedili.

Ali, dogodilo se 6. oktobra, dogodila se pobjeda građana i desilo se dobro upravljanje, a ne postoji vremeplov koji nas vraća u vrijeme PAN lopovluka.

Naravno, svjesni smo da se nalazimo u vremenu pandemije. Svjesni smo i da je naše dobro upravljanje dobro riješilo i pandemiju i ekonomsku krizu. I danas smo u situaciji kada vlada ne samo da nema legitimitet da upravlja, već i nema mogućnost upravljanja.

Vlada Kotija je tri puta vlada manjine: ima samo 59 poslanika, ima samo 40 albanskih poslanika, a nema ni 1/3 građanske podrške.

Da stvar bude još gora, imamo beskorisnu vladu i premijera čija stranka mu nije povjerila mjesto predsjednika, ali zahtijeva od naroda i države da mu povjere mjesto premijera.

Poštovani članovi pokreta VETËVENDOSJE !,

Ljudi nas vole i vole jedni druge. Prije su plašili narod, sad se boje izbora.

A izbori su rješenje za zdravlje građana, za zdravlje demokratije i za zdravlje države.

Hvala Vam.