SRB-BIH

Kurti i Osmani odaju počast Likošanu i Ćirezu: Pravda za žrtve!

Vršiteljica dužnosti predsjednica Vjosa Osmani, zajedno sa predsjedavajućim Pokreta Vetëvendosje, Albinom Kurtijem, odala je počast palima u Likoshan-u i Qirezu.
Nakon omaža, dali su kratku izjavu pred novinarima gdje su zatražili pravdu za žrtve i njihove porodice.

Osmani je rekla da ovo istorijsko i institucionalno sećanje pomaže razumevanju visoke cene slobode koju plaća narod Kosova.

“Ovdje smo zajedno sa dolazećim premijerom kako bismo odali počast žrtvi i oslobodilačkom ratu, ali i svim palim i mučenicima. Ovo istorijsko i institucionalno pamćenje pomaže nam da shvatimo visoku cenu slobode koju su platili ljudi na Kosovu. To je takođe trenutak kada moramo podići svoj glas za pravdu za sve žrtve koje je prouzrokovao srpski režim. Samo traženjem pravde i prisjećanjem na žrtvu moći ćemo izgraditi državu”, izjavila je Osmani.

Dok je Kurti rekao da je institucionalna obaveza da sve žrtve i njihove porodice budu izvedene pred lice pravde osuđujući i kažnjavajući zločince koji čine genocid.

“To dugujemo svima koji su dali sve da bismo živjeli slobodno. Ali pravda je takođe uskraćena i naša je obaveza pružiti pravdu svim tim porodicama osuđujući i kažnjavajući počinitelje genocida. Njihova imena se nikada ne zaboravljaju, njihova krv se nikada ne gubi”, izjavio je Kurti.