SRB-BIH

Kurti državu Kosovo vidi kao privremenu izjavio v.d PDK-a

Vršilac dužnosti šefa PDK-a, Enver Hodžaj, izjavio je da premijer zemlje Albin Kurti državu Kosovo vidi kao privremenu.

U emisiji Rubikon sa Klan Kosova, između ostalog, rekao je da vlada Kurtija nema program ili akcioni plan i optužio da ne čini dovoljno za vakcinaciju stanovništva.

“Kurti i VV predstavljaju potpuno drugačiji projekat od njega koji je rađen u posljednjih 20 godina. Vjerovali smo Zapadu i našim međunarodnim partnerima, radili smo na tome da Kosovo postane multietnički građanin dok smo pregovarali u Beču. U međuvremenu, Kurti državu Kosovo vidi kao privremenu, dok mi nju vidimo kao trajnu “.

“Kurti ne želi nikakav sporazum sa Srbijom, ne vidi članstvo u UN-u kao važno i ova zemlja može biti u malo boljoj ekonomskoj situaciji nego sada u 2024.-2025., Ali na međunarodnom planu možda je manje država nego što je danas … zbog načina na koji Kurti i Osmani vide ovu državu i vladu ”.

“Problem koji imamo s Vetevendosjem je taj što imamo vladu koja nema program. Ne postoji jasan prioritet u izlaganju onoga za šta se Kurti zalaže. Od poljoprivrede do umjetnika i pozorišta i vanjske politike za koju se kaže da će biti reformirana. U izlaganju nije rekao ništa “.

“Ne postoji akcioni plan i to se vidi u nekim oblastima. Jedan se vidi u nepružanju vakcine – jedina smo država u regionu koja ima najmanji broj vakcinisanih, dok je Srbija danas imala cifru od oko tri miliona, Albanija 400 hiljada, Crna Gora 55 hiljada, Kosovo ima negde 19 hiljada. Dakle, Kurti nema ni akcioni plan “, rekao je Hodžaj.