LAJMET

Kroaci: Millan Bandiq ka ndërruar jetë

Nga  Ivan PandžićTina Ozmec-BanEmirat AsipiKristina Uremović

Kryetari i Bashkisë së Zagrebit, Milan Bandic vdiq natën e së Shtunës deri të Dielën në Zagreb në moshën 66 vjeç. Ai vdiq nga një sulm në zemër reporton 24sata transmiton kosova.info.

Kryetari i Zagrebit, Milan Bandić, ndërroi jetë natën nga e Shtuna në të Dielë. Lajmin për vdekjen e tij na e konfirmoi bashkëpunëtori i tij i vjetër, mjeku dhe drejtori i Institutit të Shëndetit Publik “Dr. Andrija Štampar ”, Zvonimir Šostar.

Vdekja e kryetarit u konfirmua gjithashtu nga Spitali Klinik Sveti Duh.

SHIKONI VIDEO: Jetoni përpara Spitalit Sveti Duh

Qyteti i Zagrebit gjithashtu njoftoi veten e tyre.

  • Në pikëllim të thellë, ne informojmë bashkëqytetarët tanë, bashkëpunëtorët, miqtë, Zagrebin dhe publikun Kroat se papritmas, sot, 28 Shkurt, në moshën 66 vjeç, Kryetari i Qytetit të Zagrebit, Z. Milan Bandić, vdiq nga një sulm në zemër – lexon deklaratën.

Milan Bandić lindi në 1955 në fshatin Bandigć Brig në komunën e Grude. Pas shkollës së mesme dhe shkollës fillore në Grude, ai shkoi për të studiuar në Zagreb. Ai u diplomua në Fakultetin e Shkencave Politike. Përveç studimeve, ai gjithashtu punoi në shkarkimin e sheqerit dhe qymyrit dhe suvatimin e fasadave të ndërtesave të qytetit. Pas kolegjit, ai shërbeu shërbimin e tij ushtarak dhe mori një punë në Led të Zagrebit.

SHIKONI VIDEO: Jetoni para banesës së Milan Bandic

Ai punoi atje deri në vitin 1983, kur u punësua si punëtor profesional dhe politik në Komitetin Komunal të SKH Peščenica.

Karriera e tij politike filloi në 1993 kur u bë sekretar i organizatës së qytetit të SDP dhe dy vjet më vonë u bë anëtar i Asamblesë së Qytetit. Ai u bë president i SDP-së së Zagrebit në 1997 dhe ishte një anëtar i Bordit Kryesor të partisë.

Ai u zgjodh për herë të parë kryetar bashkie në zgjedhjet e parakohshme të vitit 2000. Pavarësisht aferës pasi ai u përpoq të korruptonte një oficer policie që e kapi duke vozitur nën ndikimin e alkoolit, në 2005 dhe 2009 ai u rizgjodh kryetar bashkie.

Deri në njoftimin e kandidaturës së tij për presidencën e Republikës së Kroacisë, më 5 nëntor 2009, ai ishte anëtar i SDP dhe më pas u përjashtua automatikisht nga partia.

Në zgjedhjet parlamentare të vitit 2011, ai kandidoi me një listë të pavarur të quajtur Stijena.

Ai u zgjodh kryetar i Bashkisë së Zagrebit për herë të pestë në 2013 dhe lista e tij, individualisht, fitoi më shumë vende në Asamblenë e Qytetit.

Partia Milan Bandić 365 – Partia e Punës dhe Solidaritetit, u themelua në 2015, dhe si anëtar i së njëjtës parti në 2017 ai u rizgjodh kryetar i Bashkisë së Zagrebit. Partia gjithashtu fitoi më së shumti vende në Kuvend.