SRB-BIH

KP: Pandemija se koristi za sajber kriminal, budite oprezni

Institucije na Kosovu pojačavaju svoje napore u borbi protiv širenja COVID-19 usvajanjem različitih mera, nažalost ovu situaciju koriste pojedinci putem savremene tehnologije radi ostvarivanja materijalne koristi, ali i za druge nezakonite svrhe, saopštila je Kosovska policija.

Navode da prema podacima INTERPOL-a i EUROPOL-a, može da se zaključi da je situacija u vezi sa COVID-19 učinila da preovlada sajber kriminal usmeren ka institucijama i pojedincima ali i da su slične situacije zabeležene na Kosovu.

„U okviru sprečavanja i borbe protiv sjaber kriminala, Kosovska policija je naišla na nekoliko pretnji kojima su izloženi građani, posebno ovih dana kada je većina dnevnih aktivnosti preusmerena na korišćenje Interneta“, navodi se u saopštenju.

Poručuju da je od nastanka pandemije COVID-19 došlo do porasta broja lažnih profila na društvenim mrežama putem kojih su pojedinci pokušali da profitiraju objavljivanjem lažnih vesti.

Takođe je došlo do povećanja broja slučajeva vezanih za korišćenje kompjutera, među kojima je i krađa identiteta zarad ostvarenja profita, dodaju iz policije.

„Primećeno je da u ovom vremenu kada je ljudima potrebna solidarnost i pomoć, sajber kriminalci pokušavaju da profitiraju varanjem kroz razne platforme za donacije“, dodaje se u saopštenju.

Kosovska polciija poziva građane da budu oprezni prilikom korišćenja Interneta, uz par preporuka:

– Pažljivo proverite primljene imejl poruke, ne odgovarajte na sumnjive poruke.

– Ne konektujte se na sumnjive veze i ne otvarajte sumnjiva dokumenta.

– Preduzeća da povećaju oprez pri komunikaciji i finansijskim transakcijama putem Interneta.

– Budite oprezniji prilikom kupovine putem Interneta. Proverite veb lokacije koje nude proizvode (da li imaju podatke za kontakt osobu, imejl adresu, telefon, fizičku adresu, korisnike, ocene i kritike kupaca).

– Proverite vesti koje čitate! Internetom kruže netačne i zlonamerne vesti, njih bi trebalo izbegavati.

– Budite izuzetno pažljivi kada donirate putem Interneta, nekoliko puta proverite da li je inicijativa legalna i legitimna i ko stoji iza nje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.