SRB-BIH-HR

KOVID-19: Epidemijska situacija u regiji kao prethodnih dana

Broj novozaraženih u zemljama regije varira iz dana u dan u broju novozaraženih, hospitaliziranih i preminulih, sve na nivou prethodnih dana.

Deset novih slučajeva zaraze na Kosovu
Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova od 1.848 testiranih uzoraka na korona virus, pozitivno je bilo deset osoba.

U posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, prenosi kosova.info.

Danas je izliječeno 12 građana, dok je ukupan broj oporavljenih od COVID-19 105.186. Ukupan broj aktivnih slučajeva na Kosovu je 184.

Takođe, u posljednja 24 sata dato je 8.446 doza COVID-19 vakcine. Od početka vakcinacije dato je 118.538 doza vakcine u svim gradovima Kosova, a drugom dozom je vakcinisano 15.093 građana.

BiH: Još 61 slučaj zaraze
U Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata registriran 61 novi slučaj zaraze korona virusom, a preminulo je šest osoba oboljelih od COVID-19.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo entiteta Federacija Bosne i Hercegovine prijavljena su 1.682 uzorka, od kojih je 57 pozitivno na korona virus.

U istom vremenskom periodu prijavljen je jedan novi smrtni ishod, i to u Zeničko-dobojskom kantonu, prenosi Anadolija.

U pоsljеdnja 24 sata u laboratorijama na području bh. entiteta Republike Srpske izvršеnо је tеstirаnjе 252 lаbоrаtоriјska uzоrka, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd čеtiri muškе оsоbе.

U istom periodu Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеno je da su premnule čеtiri osobe pozitivne na kоrоnа virus.

U Brčko distriktu nema novih slučajeva zaraze virusom korona, a od posljedica zaraze je preminula jedna osoba.

U Srbiji preminulo pet osoba
U Srbiji je u poslednja 24 sata registrirano 135 novih slučajeva korona virusa, među 9.187 testiranih uzoraka, a preminulo je još pet osoba.

U bolnicama se nalazi 388 pacijenata, od kojih je 16 na respiratorima, prenosi Tanjug, pozivajući se na podatke Ministarstva zdravlja.

Od početka pandemije registrirana su 715.442 slučaja, od 4.311.577 testiranih uzoraka, a preminulo je 6.985 osoba.

Procenat smrtnosti je 0,98 posto.

Još tri smrtna slučaja u Hrvatskoj
U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 95 novih slučajeva zaraze korona virusom, testirano je 5.192 osoba, a umrlo je troje oboljelih, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Trenutno je u Hrvatskoj 745 aktivnih slučajeva, na bolničkom su liječenju 342 pacijenta, od toga ih je 25 na respiratoru.

U samoizolaciji su 4344 osobe, prenosi dnevnik.hr.

Slovenija: Bez smrtnih slučajeva
U Sloveniji su u posljednja zadnja 24 sata potvređene 83 zaraze korona virusom i nijedan oboljeli od COVID-19 nije umro, prvi put u posljednjih sedam mjeseci, objavila je Vlada.

Sedmodnevni prosjek potvrđenih dnevnih slučajeva pao je na 97 i dalje pada, pa bi Slovenija uskoro mogla ići u evropsku “zelenu” zonu s manje od 50 zaraza dnevno, prenosi Hina.

Glavna vladina epidemiologinja Mateja Logar objavila je na Twitteru da je Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) prebacio Sloveniju iz crvene u “narandžastu” zonu.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, prvu dozu vakcine dobilo je 45,2 posto, a dvije 27,1 posto stanovnika starijih od 18 godina.

S. Makedonija: 10 novozaraženih, bez preminulih
U posljednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniji je testirano 3.529 laboratorijskih uzoraka, od kojih je 10 pozitivnih na korona virus, javlja reporterka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska, pozivajući se na podatke Ministarstva zdravstva.

U istom vremenskom periodu nije zabilježen nijedan smrtni slučaj povezan sa zarazom korona virusom.