SRB-BIH

Kosovo uskoro sa čistom opskrbom iz energije vjetra iz najvećeg vjetroparka Bajgora

Kosovo, koje se u velikoj meri oslanja na lignit za električnu energiju, uskoro će početi da se koristi čistijim napajanjem iz najveće vetroelektrane u zemlji, vetroparka Bajgora sa 105 MW na sjeveru republike.

Sowi DOO u većinskom je vlasništvu izraelske Enlight Reneëable Energy Ltd, izraelske kompanije za obnovljive izvore energije i postojećeg klijenta EBRD, zajedno sa svojim njemačkim i kosovskim partnerima.

Kada bude dovršena, Bajgora će biti najveća elektrana izgrađena na Kosovu od 1980-ih i predstavlja veliki korak naprijed u kosovskoj energetskoj tranziciji. Više obnovljive energije pomoći će u rješavanju dvostrukih izazova smanjenja smanjenja energije i izbjegavanja zagađenja uzrokovanog ugljem koje pokreće dvije postojeće elektrane na Kosovu.

Jednom kada bude izgrađen, projekat će preuzeti instalirani instalirani obnovljivi kapacitet Kosova iznad 200 MW i pružiti značajan podsticaj ka ostvarenju cilja od 400 MW koji je zemlja postavila da postigne do 2026. godine.

Ovo je najveći projekat privatnog sektora koji je EBRD do sada potpisao na Kosovu. EBRD je uložio 413 miliona evra u 67 projekata na Kosovu./kosova.info/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.