Tjera

Kosovo, očekuje blizu 10 hiljada doza vakcine protiv Kovida

Očekuje se da će oko 10 000 doza vakcine protiv koronavirusa, koju proizvode AstraZeneca i Univerzitet Oxford, stići na Kosovo u narednim danima, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa na Kosovu Ismet Humoli, profesionalni službenik za vanredne situacije pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).
Prema njenim riječima, ovo će biti prvi kontingent isporuke cjepiva protiv koronavirusa, kroz program SZO, COVAX.

“Nadamo se da će prvi kontingent biti 9.600 doza. Ideja je samo početi dolaziti, jer kada dolazak započne, oni dođu u određenom vremenskom periodu i ne ostajemo bez njih “, rekao je Humolli.

Kosovo je i dalje jedina zemlja u regionu koja nije pružila nijednu vakcinu protiv COVID-19 bolesti izazvane virusom.

Očekuje se da će Kosovo besplatno dobiti vakcinu protiv AstraZenece i Oxforda kroz program Svetske zdravstvene organizacije COVAX, čiji je cilj distribucija vakcina siromašnim zemljama.

Humolli kaže da za sada niko ne može dati tačan datum kada će cjepiva stići jer, kako objašnjava, sve ovisi o proizvođaču koji nije u mogućnosti proizvesti potrebnu količinu.

“Pristup proizvođaču odavno je nemoguć. Stoga pokušavamo pronaći alternativne načine i biti u mogućnosti uspostaviti kontakt s njim, nadajući se COVAX mehanizmu i njihovoj podršci. “Nadam se da smo na kraju čekanja i da će cjepiva biti dostupna”, rekao je Humolli.

Prema izveštaju objavljenom ranije ovog meseca, Kosovo će dobiti 100.800 doza vakcine od COVAX-a.

Međutim, Humolli misli da Kosovo, u poređenju sa najrazvijenijim zemljama, kasni u smislu davanja finansijskih sredstava kompanijama za vakcine, izvan programa COVAX.

“Razvijene zemlje posvetile su se sredstvima, u trenutku kada je započela proizvodnja vakcine. “[Mi] to nismo učinili, jer smo se puno oslanjali na COVAX mehanizam,” rekao je Humolli.

“Nismo ni očekivali da ćemo imati takva kašnjenja”, rekla je između ostalog.

Pored vakcina iz COVAX-a, postojeće Ministarstvo zdravlja objavilo je da je dobilo potvrdu od američke kompanije Pfizer za pružanje 535.000 vakcina protiv koronavirusa.

Međutim, kompanija Pfizer / BioNtech rekla je za Radio Slobodna Evropa da je još uvijek u pregovorima sa aktuelnom vladom Kosova o isporuci vakcina.

Radio Slobodna Evropa pokušao je dobiti odgovor od postojeće Vlade Kosova u vezi s ovim pitanjem, ali njegovi zvaničnici nisu odgovorili.

Aktuelni premijer Vlade Kosova Avdullah Hoti, putem posta na društvenoj mreži Facebook, naznačio je u petak da je imao sastanak sa aktuelnim ministrom zdravlja Armendom Zemajem sa predstavnicima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i Univerzitetske kliničke bolničke službe Kosova, radi procjene epidemiološke situacije sa COVID-19 na Kosovu, jer je u posljednje dvije sedmice zabilježen porast broja zaraženih.

Ali, Hoti nije spomenuo da je bilo rasprava o vakcini.

Inače, zdravstvene vlasti su rekle da su sada izvršile sve pripreme za početak vakcinacije.