SRB-BIH

Kosovo / Obiježavanje 25 godina od Srebreničkog genocida

Civilni sektor na Kosovu organizovao je danas obilježavanje 25. godišnjice srebreničkog genocida, dok su kosovski zvaničnici i predstavnici albanskih stranaka poslali poruke podrške bošnjacima i
i Bosni i Hercegovini.

Premijer Kosova, Avdullah Hoti, izjavio je da se genocid u Srebrenici nikada ne može zaboraviti i u ime Vlade Kosova, u znak poštovanja prema žrtvama ovog genocida zatražio da 11.07.2020, tačno u 13:00, bude održana minuta šutnje. Takođe poruke podrške poslali su i predsednik Skupštine Kosova Vjosa Osmani, predsednik pokreta Vetëvendosje Albin Kurti, predsednik AAK-a Ramush Haradinaj i stranih misija akreditovanih na Kosovu.

U Prizrenu je Edis Mustafi, predsjednik KUD Šarski Behar, zajedno s aktivistima, kao i svake godine, organizirao program u znak sjećanja na genocid u Srebrenici. Nažalost, ove godine se zbog pandemije smanjio broj gostiju i sudionika, tako da u gradskim utvrdama u centru Prizrena nije bilo puno ljudi. Program su moderirali Edis Jonuzi i Mesiha Sagdati, a prisutnima se obratila ispred Općine Prizren dogradonačelnica Memnuna Ajdini, bošnjački zastupnik Rasim Demiri, turski ambasador Nj.E Cagri Sakar i predsjednik Islamske zajednice u Prizrenu Besim ef. Beriša. Među prisutnima su bili i podpredsjednik Skupštine Kosova Fikrim Damka, pripadnici turskog kontingenta KFOR, predstavnici albanskih političkih stranaka i drugih stranaka iz ne većinskih zajednica iz Prizrena.

U Prištini, Bosanski kulturno-informativni centar i koordinator Tarik Musić u suradnji s Sens centrom u Pulli i 15 drugih organizacija poput Kosovskog humanitarnog pravnog centra i Inicijative mladih za ljudska prava organizirali su obilježavanje 25. godišnjice srebreničkog genocida. U sklopu realiziranih aktivnosti poput emisije: Jedne nedjelje u julu, emitovanje komemoracije u Srebrenici od RTK-a, videokonferencija koju je moderirao Blerim Blakaj putem društvenih mreža sa akademikom Ferid Muhić kojoj je sudjelovalo desetak panelista sa Kosova. Multimedijalna izložba: Genocid u osam čina i performans uz paljenje svijeća ispred Narodnog pozorišta.

Po prvi put su u Mitrovici pripadnici KUD Saraj s Nerminom Mulić i aktivisti, kao i djeca sa nastave na bosanskom jeziku iz Mitrovice, organizirali simbolično obilježavanje srebreničkog genocida. Kao i Izložbu: Bosna tokom rata. i program Srebrenica Inferno, gdje su se prisutnima obratile predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, i predsjednica NDS Emilija Redžepi, dok su se putem online video poruka obratili predsjednik pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti i tužioc iz procesa suđenja Slobodanu Miloševiću, Sir Geoffrey Nice.

Cilj ove kampanje je zaustaviti sistematsko negiranje ratnih zločina i genocida počinjenih u Srebrenici, ali i na Kosovu, od Miloševićeve ratne mašinerije.

Video:

Lini një Përgjigje

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.