SRB-BIH

Kosovo i Srbija se složili da obustave posjete!

Kosovo i Srbija su prošle sedmice postigli “memorandum o razumijevanju” za obustavu uzajamnih posjeta, sve dok se nastavljaju iskopavanja sumnjive masovne grobnice, u kojoj se sumnja na albanske civile ubijene tokom nedavnog rata na Kosovu. .

Ovaj sporazum je, prema izvorima iz Evropske unije, sklopljen odmah, nakon što su vlasti u Prištini odbile zahtev za posetu visokih srpskih zvaničnika.

Glasnogovornik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano potvrdio je da je postignut sporazum o povjerenju, ali nije precizirao oko čega su se strane dogovorile.

Ne komentiramo diplomatski ili memorandum o razumijevanju kojim posreduje EU sa našim partnerima ili između njih. “Ali, u ovom konkretnom slučaju mogu potvrditi, ne ulazeći u detalje, da smo posredovali takvo razumijevanje između Kosova i Srbije u vezi sa međusobnim posjetama“, izjavio je Stano.

Doznaje se da je sporazum postignut preko specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka i predvideo da će se stranke uzdržati od zahteva za posete Srbiji ili Kosovu.

Haradinaj-Stublla “krši povjerljivost sporazuma”


Ali jedan zvaničnik EU rekao je Radiju Slobodna Evropa pod uslovom da ostane anoniman da je “kosovska ministrica (Meliza Haradinaj-Stublla) prekršila povjerljivost ovog sporazuma u roku od nekoliko sati, i zato je EU izašla u javnost i potvrdila postojanje sporazuma o kojem se nije smjelo govoriti u javnosti. “

Novi sukob, stalna neslaganja


Kako je objašnjeno u sjedištu EU, inicijativa za ovaj sporazum pokrenuta je zbog “iznenadne navale zahtjeva” podnesenih za posjete Kosovu i Srbiji, u vrijeme kada su započeta iskopavanja na mjestu za koje se sumnja da je masovna grobnica. Kosovski Albanci ubijeni tokom rata.

Logika ove evropske inicijative je, kako je rečeno, da će takve posjete izazvati tenzije i emocije.

Prema izvorima, postojala su tri zahteva Srbije za posetu Kosovu, uključujući zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jedan zahtev Kosova za posetu Srbiji. Izvori REL-a potvrdili su da se i srpska strana “tiho” složila da povuče zahtev za posetu.

U okviru tehničkog dijaloga, uz posredovanje EU, Kosovo i Srbija postigli su Sporazum o službenim posetama, koji je stupio na snagu 1. decembra 2014.

Takođe se utvrđuju rokovi kada se mogu slati zahtevi za posete i kada stranke mogu odbiti posetu od drugih državnih zvaničnika. Prema sporazumu, EU bi o svemu tome trebala biti obaviještena.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore objavilo je 21. novembra da je odbilo zahtev za posetu Kosovu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i još dvojice zvaničnika.

Ministar spoljnih poslova i dijaspore Haradinaj-Stublla rekao je da zahtev predsednika Vuiqiiqa, ministra odbrane Aleksandra Vulina i šefa Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petra Petkovića za posetu Kosovu dolazi u vreme kada su u Srbiji u toku iskopavanja. nalazi posmrtnih ostataka “Albanaca ubijenih i masakriranih u ratu, 21 godinu kasnije”.

Lokacije masovnih grobnica identifikovane u Srbiji


U međuvremenu u EU nisu željeli komentirati izjavu ministra vanjskih poslova Kosova Haradinaj-Stublla, kao ni pismo koje je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajçak uputio kosovskom premijeru Avdullahu Hotiju .

“Što se tiče izjava ministra vanjskih poslova Kosova, mogu samo reći da uloga Evropske unije nije da komentariše svaku izjavu bilo kojeg političara ili zvaničnika u regionu. Usredotočeni smo na konkretan rad kako bismo pomogli našim partnerima u regiji da krenu naprijed evropskim putem, prihvaćajući evropske vrijednosti i principe. “Uvijek smo pozivali političke aktere u Srbiji, na Kosovu i u drugim dijelovima regiona da se uključe u akcije i izjave koje stvaraju i promovišu atmosferu pomirenja, regionalne stabilnosti i saradnje, a ne obrnuto”, rekao je Stano.

Ministrica Haradinaj-Stublla izjavila je 25. novembra da je odbila zahtjev za posjet Kosovu predsjedniku Srbije Aleksandru Vuiqiju i nastaviće to činiti sve dok se on „ne izvini za genocid nad našim narodom i dok novac ne bude isplaćen počinioci ovog genocida.

Što se tiče Lajčakova pisma Hotiju, koje je on potvrdio, Stano je rekao da je opće pravilo u EU da ne komentira takvu prepisku.

Što se tiče problema oko posjeta srpskih zvaničnika Kosovu, glasnogovornik EU Stano rekao je da evropski blok očekuje poštivanje aranžmana postignutih u dijalogu koji je omogućio Brisel, uključujući one o slobodi kretanja zvaničnika.

“Partneri su se složili oko jasnih modaliteta za upravljanje i obavljanje službenih posjeta i ovaj sporazum ne treba politizirati. “Bilo koji spor treba rješavati i rješavati u okviru dijaloga,” rekao je Stano.

Haradinaj-Stublla: Vučić neće ući na Kosovo dok se ne izvini za genocid

Predsednik Srbije Vučić rekao je 25. novembra da je zvanična Priština odbila zahtev za posetu kako bi “od toga napravila veliki događaj”.

“Htjeli su poslati ministra vanjskih poslova, koji je želio napraviti političku emisiju u opštini Raška. Rekli smo im da je to trenutno apsolutno neprimjereno. Budući da su nam poslali pismo, poslali smo im pismo “Nemamo šta da krijemo”, rekao je Vučić.

Haradinaj-Stublla zatražio je prošle sedmice da posjeti lokaciju “Kizhevak” u Srbiji, gdje je 16. novembra pronašao posmrtne ostatke kosovskih Albanaca za koje se sumnja da su ubijeni tokom rata na Kosovu.

Nakon otkrića stranice „Kizhevak“, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Velko Odallović rekao je 18. novembra za Radio-televiziju Srbije (RTS) da informacije ukazuju da u tom području potencijalno postoji 15 do 17 tela. .

“Kizhevak” se spominje u izvještaju o napretku u oblasti ljudskih prava, koji svake godine objavljuju Sjedinjene Američke Države. Izveštaj iz 2015. navodi da se u ovoj zemlji “sumnja da su srpske snage zakopale ostatke kosovskih Albanaca, ubijenih u selu Rezalla na Kosovu, 1999. godine”.

Tijela 28 žrtava iz ovog sela pronađena su 2013. godine u masovnoj grobnici u Rudnici, dok su dvije godine kasnije sahranjena u Rezali.

Na zločin u Rezali istakla je bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić nakon otkrića nove lokacije.

Od groblja u Srbiji do mesta ratnih zločina na Kosovu
Od 2001. godine do danas, na teritoriji Srbije na 4 lokacije pronađene su masovne grobnice sa 941 telom ubijenih Albanaca na Kosovu.

Prema UNMIK-ovoj kancelariji za nestale osobe, u Batajnici, nadomak Beograda, 2001. godine otkrivena su 744 tela. Iste godine je u Petrovom Selu, istočna Srbija, pronađeno 61 telo. Masovna grobnica sa 84 tijela otkrivena je u jezeru Peruqac 2001. godine.

Masovna grobnica je poslednji put otkrivena 2013. godine u Rudnici, na jugozapadu Srbije, u blizini graničnog prelaza između Kosova i Srbije, u Jarini. Tu su pronađeni posmrtni ostaci 52 osobe.

Više od 1.640 ljudi sa Kosova, uglavnom Albanaca, i dalje se vodi kao nestalo. RSE