SHËNDETËSIA

Koronavirusi nuk është Ebola, s’ka nevojë për vaksinë

Të gjithë mezi presin vaksinën për të shpëtuar nga pandemia e koronavirusit, por për virologun e famshëm italian, Giulio Tarro, të presësh një vaksinë të koronavirusit mund të jetë e kotë.

‘Nëse virusi ka një variant kinez, do të jetë e ndërlikuar të kesh një vaksinë që funksionon në të dy rastet saktësisht, siç vaksinat e gripit që nuk mbulojnë gjithçka’- thotë ai.

Tarro, i cili është një dishepull i Albert Sabin (babai i vaksinës kundër poliomielitit) për të cilin ai drejtoi laboratorin pas vdekjes së tij.

Mjeku i njohur beson se situata do të qetësohet në verë, me ngritjen e temperaturave dhe zhvillimin e një terapie efektive antivirale.

Tarro është i bindur se për Covid-19 ka shumë ekzagjerim sepse pavarësisht se është ‘një virus disi i veçantë, për fat të mirë ai nuk ka të njëjtin vdekshmëri si Sars dhe madje as si Mers që vrau një në tre pacientë. Sot ne nuk po luftojmë kundër Ebolës, por armiku ynë është një sëmundje që nuk është vdekjeprurëse për gati 96% të të infektuarve ‘.

Sipas tij kanë kontribuar një sërë faktorësh që e kanë futur në krizë sistemin shëndetësor në Lombardi. Sipas tij shëndetësia është në krizë për shkak të përgjysmimit të kujdesit intensiv.

Image

‘Problemi – vazhdon profesori – është që 4% i mbetur u nxit. Në praktikë, në më pak se një muaj kemi pasur të njëjtët pacientë me grip sa për një sezon të tërë. Një valë e cila ishte e pamundur të përballohej për shkak të shkurtimeve që janë bërë në vitet e fundit në shëndetësi. Sipas OBSH-së, shtretërit e kujdesit intensiv u përgjysmuan midis viteve 1997 dhe 2015. Dhe më keq, ne nuk ishim aq të shpejtë sa për të riparuar dëmin ‘.

Sipas ekspertit, Italia dhe veçanërisht Lombardia, humbën shumë kohë midis deklarimit të gjendjes së jashtëzakonshme në 31 janar dhe aktivizimit të masave për t’u marrë me emergjencën: ‘Pse, kur morëm lajmet nga Kina, francezët ndërhynë menjëherë në vendet e kujdesit intensiv dhe ne nuk e bëmë? Ne preferuam të bllokonim fluturimet me Kinën: një masë vërtet e padobishme. Për të mos përmendur maskat e kaosit. E vërteta është se në fillim ne nuk i kishim ato, prandaj u tha që duhet t’i përdorin vetëm ata janë mjekë dhe pacientë, pastaj ne u bëmë prodhues të maskave dhe për këtë arsye themi që ato janë të dobishme për të gjithë. Është e jashtëzakonshme, të gjithëve iu duhej thënë menjëherë që t’i përdornin ato dhe të mbanin distancën, u bë një rrëmujë pas tjetrës. Ne donim ta blindonim Lombardinë si Kina dhe atëherë mijëra njerëz u lejuan të shpërngulen në jug… Sinqerisht, nuk ishte e qartë se cila ishte qasja e qeverisë dhe masat e kontrollit u morën vonë ‘.

Aspak bindëse për ekspertin është edhe strategjia e komunikimit.

‘Alarmi është një burim stresi dhe stresi, paradoksalisht, shkakton një ulje të mbrojtjes imunologjike. Të gjithë ekspertët e dinë këtë, megjithatë çdo ditë i shohim këto numra të panevojshëm që komunikon Mbrojtja Civile. Këto janë të dhëna që nuk nënkuptojnë asgjë.

Ne nuk e dimë numrin e saktë të personave të infektuar dhe për pasojë jemi ballafaquar me një shkallë vdekshmërie shumë të lartë. Nëse do të shohim disa studime në anglisht, megjithatë, do të zbulojmë se mund të kemi më shumë të infektuar.

Eksperti italian: Koronavirusi nuk është Ebola, s’ka nevojë për vaksinë

Sipas një studimi të Universitetit të Oksfordit, madje 60-64% e të gjithë popullatës; të paktën 6 milion për Kolegjin Imperial. Me këto vlerësime, niveli i vdekjeve bie ndjeshëm. Unë besoj se do ta kemi nën 1% si në Kinë ‘.- tha Tarro.

Në pritje të një antiviral efektiv, eksperti bën tre hipoteza në fund të epidemisë:

‘Mund të zhduket plotësisht si Sarsi i parë; të rishfaqet si Mers, por në një mënyrë të rajonalizuar ose të bëhet sezonal si gripi i shpendëve. Për këtë, një kurë është e nevojshme më shumë sesa një vaksinë. Fakti që nuk ka zënë rrënjë në Afrikë më jep shpresë për verën ‘.

/Hashtag.al

Shfaq më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published.