Bota

Koronavirusi mund të depërtojë në tru dhe të rrisë rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit

Një ekip i neuroshkencëtarëve nga Instituti Florey i Neuroshkencës dhe Shëndetit Mendor paralajmëroi se koronavirusi mund të rrisë rrezikun e një personi për të zhvilluar sëmundjen e Parkinsonit, duke shkaktuar një ‘valë të heshtur’ të sëmundjes neurodegjeneruese në të ardhmen.

Ndërsa shkaku i sëmundjes së Parkinsonit nuk është ende i qartë, shumë shkencëtarë pajtohen se kjo sëmundje është rezultat i një numri faktorësh gjenetikë dhe mjedisorë.

Një nga autorët e studimit të sapobotuar, Kevin Barnham ka përshkruar fillimin e Parkinsonit si të shkaktuar nga një “mozaik ngjarjesh”.

Ai dhe studiues të tjerë tregojnë për një numër në rritje të raporteve që tregojnë se koronavirus, i cili shkakton COVID-19, është një virus neurotropik, që do të thotë se virusi ka aftësinë për të hyrë në indet e trurit. Sipas tyre, sugjeron që SARS-CoV-2 sigurisht që ka aftësinë të shërbejë si një ‘abetare’ patogjene për rritjen e rrezikut të sëmundjes së Parkinsonit.

Ekipi i studiuesve gjithashtu i referohet rënies nga gripi spanjoll ose pandemisë së vitit 1918 si dëshmi e ‘hipotezës së goditjes së dyfishtë’ – e cila sugjeron që një infeksion fillestar i shkaktuar nga një virus mund të shkaktojë së pari pezmatim nervi, reagojnë shumë nga një ngjarje pasuese neurologjike më vonë në jetë.

Shkencëtarët thanë se pesë vjet pasi gripi spanjoll mbaroi, numri i rasteve të sëmundjes Parkinson ishte trefishuar.

Studiuesit kanë paralajmëruar që nivelet e sëmundjes së Parkinsonit mund të rriten në mënyrë dramatike gjatë viteve të ardhshme, duke vijuar nga pandemia e COVID-19.

Parkinson është aktualisht një nga sëmundjet neurologjike me rritjen më të shpejtë në botë, me rastet që dyfishohen nga tre në gjashtë milion gjatë 20 vjetëve të fundit. Ekspertët kanë llogaritur që sëmundja do të prekë më shumë se 12 milionë njerëz deri në vitin 2040. Studiuesit nga Universiteti Aarhus kanë botuar gjetjet e tyre të reja të sëmundjes në revistën ‘Brain’. Sipas studimit, ndërsa për disa pacientë, sëmundja fillon në zorrë dhe përhapet prej andej në tru përmes lidhjeve nervore, në raste të tjera, ajo fillon në tru dhe përhapet në zorrët dhe organet e tjera si zemra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.