SRB-BIH

Konjufca prima delegaciju Vijeća za regionalnu saradnju

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca primio je danas delegaciju Saveta za regionalnu saradnju, koju su predvodili Majlinda Bregu, generalni sekretar, Amer Kapetanović, šef političkog odeljenja i Pranvera Kastrati, viši stručnjak za ekonomske i digitalne odnose.

Konjufca je potvrdio spremnost Republike Kosovo da doprinese ostvarivanju obaveza i odgovornosti kao država učesnica u Savetu za regionalnu saradnju i Berlinskom procesu, izveštava Klan Kosova.

Rekao je da samo zajedničko zalaganje svih država učesnica u okviru ovog mehanizma može donijeti željeni napredak i ispuniti obaveze koje proizlaze iz Berlinskog procesa, poput jačanja institucija, jačanja demokratije, razvoja inovacija i digitalizacije itd.

“Kosovo je, kao što je poznato, u fazi primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i to doprinosi približavanju zajedničkih javnih politika prema uniji u evropskoj porodici”, kaže se u saopštenju Skupštine.

Konjufca je informirao članove delegacije o stvaranju novih institucija, na osnovu rezultata izbora 14. februara, rekavši da u zemlji postoji politička stabilnost, kao i borba protiv pandemije COVID-19, uključujući napore naše zemlje za vakcinaciju stanovništva.

U međuvremenu, šef delegacije Vijeća za regionalnu saradnju, Majlinda Bregu, čestitala je predsjedniku Konjufcu na novom zadatku i informirala ga o kratkoročnim prioritetima na regionalnom nivou, uključujući zajedničko ekonomsko tržište, slobodno kretanje i međusobno priznavanje akademskih kvalifikacija.

Strane su se takođe dogovorile da nastave saradnju na odgađanju zajedničkih dnevnih reda Vijeća za regionalnu saradnju koji proizilaze iz Berlinskog procesa.