Kuriozitet

Kina po ndërton një rrjet të: Krijuesit e shiut (furrat e veçanta) për të kapërcyer mungesën e ujit!

Kina synon të prodhojë 10 miliardë m3 reshje në Plateau tibetiane. Ata do të ndërtojnë mijëra furra mbi rrafshnaltën e Tibetit. Krijuesit e shiut (në vazhdim Rainmakers) do të djegin karburant kimik për të liruar argjendi joduar në ajër.
This image has an empty alt attribute; its file name is Makina-per-shi-1.jpg

Kjo argjendi i joduar do të lejojë që avujt e ujit të kondensohen dhe të formojnë retë të cilat do të nxjerrin shiun. Shumë furra janë instaluar tashmë në Tibet, që është burimet kryesore të ujit të pijshëm. Lumi i verdhë (Huang He), lumi Yangtze, lumi Mekong dhe lumenj të tjerë kalojnë përmes Kinës dhe Azisë. Një mbjellëse e vetme e re është e aftë të krijojë retë e mjaftueshme dhe reshjet që një sipërfaqe prej 5 km2 mund të mbulohet nëpërmjet saj.

Kina shpreson të sjellë reshje dhe borë në një sipërfaqe prej 1.6 milion km2. Furrat u ndërtuan fillimisht për t’u përdorur si modifikim i motit për sistemin ushtarak të mbrojtjes kineze. Disa studiues gjithashtu morën në pyetje sigurinë e sistemit të shiut.

Sipas tyre, lëshimi i jodit argjendi në nivelin e tokës mund të shkaktojë probleme shëndetësore për të gjithë punëtorët në atë zonë. Ngjashëm, marrja e shiut artificial mbi një zonë të caktuar mund të shkaktojë pasoja të paparashikuara edhe për zona të tjera.

Adam Sobel, një shkencëtar në shkollën inxhinierike të Universitetit Columbia, hulumtimi i të cilit bazohet në ndikimin e njerëzve në atmosferë, tha: “Nëse jeni duke bërë shi, ku nuk do të ishte ndryshe, ju merrni ujë nga ajri që do të kishte shihet diku tjetër. “Një studiues tjetër kinez komentoi sistemin e shiut dhe tha,” Ndonjëherë bora do të fillonte të binte pothuajse menjëherë pas ndezjes së dhomës.

Ishte sikur qëndronte në skenën e një spektakli magjik. “Hulumtuesit që punojnë në projekt ende punojnë pavarësisht nga kritikat dhe janë të shkëlqyera në krijimin e rainmakers. /Kosova.info/ wonderfulengineering.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.