SRB-BIH

Kina naziva japansko-američke akcije podsticanjem podjela

Kina je u subotu uzvratila na američko-japansko iskazivanje savezništva tokom razgovora između američkog predsjednika Joa Bidena i japanskog premijera Yoshihidea Suge, nazivajući to “ironičnim pokušajem podsticanja podjela“.
Kina je saopćila da jučerašnja Sugina i Bidenova konferencija za novinare, tokom koje su objavili saopćenje o zajedničkim vrijednostima demokratije i ljudskih prava i izrazili brigu kineskim aktivnostima u Indo-pacifičkoj regiji, “ide daleko više od obima normalnog razvoja bilateralnih odnosa“.

  • Ne može biti ironičnije od toga da se takvi pokušaji podsticanja podjela provode pod motom ‘slobodnog i otvorenog’ – navodi portparol kineske ambasade u Washingtonu u današnjem saopćenju.

U saopćenju japanskog i američkog čelnika također se pominje značaj “mira i stabilnosti“ u Tajvanskom moreuzu, što označava prvi put da je jedan japanski premijer progovorio u zajedničkom kominikeu sa Sjedinjenim Državama o Tajvanu od razgovora iz 1969. između Richarda Nixona i Eisaku Satoa, prenosi Associated Press.