SRB-BIH

Kada će se brojati glasovi dijaspore? Govore iz CIK-a

Glasnogovornik Centralne izborne komisije Valmir Elezi objasnio je danas kada će početi brojanje glasova dijaspore

Elezi je rekao da je Centar za brojanje i rezultate završio prijem izbornog materijala iz svih opština na Kosovu.

CRC je završio prijem izbornog materijala iz svih opština na Kosovu. Konačni popis birača trenutno skenira CRC. Ovaj postupak je neophodan za uspoređivanje birača koji su glasali na redovnim i uslovnim biračkim mjestima. To je učinjeno kako bi nam se omogućilo da počnemo brojati uslovne i druge glasove.

Ukazao je na procedure koje se moraju poštovati do prebrojavanja glasova koji dolaze iz dijaspore.

“U CRC-u je u toku nekoliko procedura, jedna od njih je skeniranje konačne liste birača. Ovaj proces je neophodan prije nego što započne brojanje glasova osoba sa invaliditetom i dijaspore. Treba vidjeti da li postoji slučaj da je osoba glasala i na redovnim i na uslovnim biračkim mjestima. Ovaj postupak je neophodan prije nego što započnemo s brojanjem glasova osoba s posebnim potrebama, onih koji su na uslovnoj slobodi i iz inostranstva, nemamo datum.

Elezi je rekao da postupak prebrojavanja glasova dijaspore neće dugo trajati.

“Tokom perioda glasanja putem pošte, oko 43 hiljade paketa navodno sa glasačkim listićima. U roku od nekoliko dana započinje njihovo otvaranje i brojanje. Tada ćemo znati tačan broj glasačkih listića iz inostranstva. Njihovo brojanje ne traje dugo, u roku od 1 ili dva dana završava i pridruženo je broju ostalih glasova “, izjavio je Elezi.