SRB-BIH

Jevrejsko-azerbejdžanski patriota i vojnik na prvim linijama fronta u Nagorno-Karabahu

“Ponosan sam što sam i sam ovdje, oslobađajući zemlje koje su okupirane prije više od 30 godina. Moji prijatelji i ja zaista vjerujemo u to.”

Napisao AARON REICH

U aktuelnom sukobu između Azerbejdžana i Jermenije zabilježena je najznačajnija mobilizacija trupa u regiji od njihovog sukoba 1990-ih. Među tim trupama je i azerbejdžanski Jevrej po imenu Daniel Zarbaliv.

Zarbalivovu priču podijelio je u videu koji je na Twitteru u subotu navečer objavio američki ambasador u Azerbejdžanu Elin Suleymanov, a na kojem je prikazan u punoj vojnoj opremi. Video se govorio na azerbejdžanskom jeziku, ali je titlovan na hebrejski.

Identifikovao se kao da je iz grada Krasnaya Sloboda (Qırmızı Qəsəbə) u gradu Quba, koji je poznat po tome što je dom hiljadama planinskih Jevreja. Sada se Zarbaliv zatiče na prvim borbenim linijama protiv Jermenije zbog sporne regije Nagorno-Karabah.

Teritorij je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, mada su njegovo stanovništvo uglavnom etnički Armenci, koji također prvenstveno upravljaju njime kao dijelom de facto, ali nepriznate Republike Artsakh. Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se oko teritorije u prošlosti, ali borbe su nedavno izbile 27. septembra, dok su obje države mobilizirale trupe i međusobno napadale.

Ponosan sam što sam i sam ovdje, oslobađajući zemlje koje su okupirane prije više od 30 godina. Moji prijatelji i ja zaista vjerujemo u to“, rekao je Zarbaliv u videu.

Zaključio je obraćajući se izraelskom narodu, moleći ih da nas “podrže, mole za nas. Istina nas podržava, istina podržava Azerbejdžan“.

Izrael je održavao čvrste veze i sa Jermenijom i s Azerbejdžanom, a obje su zemlje vršile pritisak na židovsku državu za podršku. U subotu je izraelski veleposlanik u Azerbejdžanu George Deek rekao da je zemlja solidarna s Azerbejdžanom i da je spremna pružiti humanitarnu pomoć. Uz to, Izrael je prodao i azerbejdžanske dronove, koji su navodno korišteni protiv jermenskih snaga, iako prema Hikmetu Hadžievu, pomoćniku azerbejdžanskog predsjednika, glavnina azerbejdžanske vojne opreme dolazi iz Rusije i Turske.
Uprkos tome, desetine proarmenskih Izraelaca otputovalo je u subotu u Knesset protestirajući zbog odbrambene saradnje s Azerbejdžanom.

Tobias Siegal i ekipa Jerusalem Post-a dali su svoj doprinos ovom izvještaju.