SRB-BIH

JAVNA BEZBEDNOST NA KOSOVU NA VISOKOM NIVOU

Iako je pre par dana Ambasada SAD u Prištini objavila na svom sajtu upozorenje američkim državljanima da tokom letnje sezone na Kosovu ostaju povišene mere bezbednosti, poznavaoci bezbednosnih pitanja na Kosovu poručuju da je prema izveštaju Ujedinjenih nacija javna bezbednost na Kosovu na visokom nivou. 

Građani ne bi trebalo da se osećaju ugroženim zbog upozprenja koje ambasade redovno objavljuju, smatra poznavalac bezbednosnih ptanja na Kosovu Besa Kabaši – Ramaj, dodajući da javna bezbednost na Kosovu nije zabrinjavajuća. Besa smatra da se javna sigurnost razlikuje od nacionalne sigurnosti i pretnji koje se dešavaju u svetu. 

“Što si tiče pitanja da li je Kosovo sigurno mesto, po mom mišljenju jeste. Javna bezbednost na Kosovu nije neku doživela neku veliku promenu. Zapravo je bilo poboljšanja. Terorizam nije pretnja samo za Kosovo, već za ceo svet. Geostrateške promene u regionu u svetu mogu imati efekta i kod nas. Mislim da upozorenje koje je objavila ambasada SAD ne znači da je došlo do neke velike promene. Sistem koji upotrebljavaju SAD upozorenja za svoje državljane ima 4 nivoa, plavi, žuti, narandžasti i crveni. Obično je za Kosovo i susedne zemlje uglavnom je plavi nivo upozorenja, a u određenim zonama može da bude žuti, što znači dodatna opreznost”, rekla je Besa Kabaši – Ramaj, poznavalac bezbednosnih ptanja na Kosovu. 

Da podsetimo Ambasada SAD u Prištini objavila je na svom sajtu upozorenje američkim državljanima da tokom letnje sezone na Kosovu ostaju povišene mere bezbednosti i da te mere ostaju na snazi zbog kako se navodi u upozorenju, “aktuelne pretnje koje predstavljaju transnacionalne terorističke organizacije i pojedinici koji zagovaraju ekstremističke ideologije”. U poruci upućenoj građanima SAD se dodaje:
“Ekstremisti su i dalje fokusirani na turističke lokacije, velike javne skupove, tržne centre, prometne puteve, kao i druga mesta koja posećuju građani zapadnih zemalja, s toga ambasada preporučuje dodatnu opreznost na takvim lokacijama i praćenje lokalnih medija”, navodi se u upozorenju objavljenom na sajtu Ambasade SAD u četvrtak. 

Pored Ambasade SAD, upozorenja stižu i iz Ambasada Velike Britanije. 

“Takođe preporučuje dodatna opreznost prilikom putovanja u opštine Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i severni deo Mitrovice. To je da se razumemo plavi (drugi nivo) nivo, nije ni treći ni četvrti. Ambasada preporučuje dodatnu opreznost. Razlog zašto se pominje sever u upzorenju po mom mišljenju je zato što Kosovo i Srbija imaju nerazjašnenje odnose, imaju nerešen politički konflikt, i to može određenim grupacijama dati prostor za uzorkovanje incidenata. Oni su u obavezi da izdaju upozorenja za svoje državljane. Takva upozorenja je izdala i ambsada velike Britanije”, rekla je Besa. 

Većina građana Kosova, i Srba i Albanaca nije upoznata sa upozorenjima ambasade, smatraju da je trenutna bezbednosna situacija stabilna. 

“Bolje je nego ranije, ali nije to normalno kretanje, da kažeš da je to normalno kretanje, oseća se napetost neka nesigurnost”.

“Isto i ranijih godina i sad, sve je isto nikakve novine ništa novo, sve je stalo”.

“Pročitao sam na internet, ali ja u to ništa ne verujem, nema ništa od toga. Bezbednost nije baš sjajna, ali dobra je”. 

“Šta hoće oni od nas, ostali smo i vi i mi, ništa nema, može da se živi lepo i dobro, samo za dobre odnose treba dve strane, ne samo jedna.

“Živim u Nemačku, došao sam pre dva dana. Ovako kako vidim nije lose, vidim ljudi da se bezbedno kreću, nema nikakvih opasnosti od  takve agresije”.

Iz Kosovske policije saopštavaju da sprovode operativne planove planirane za ovu letnju sezonu, kao i da rade u službi svih građana. 

“Kosovska policija procenjuje da je bezbednost u zemlji mirna i da nema mesta za bilo kakvu zabrinutost. Kosovska policija je posvećena suzbijanju svih negativnih pojava, uključujući nasilni ekstremizam i terorizam, kako u pogledu prevencije tako i istrage, kroz duboku saradnju sa građanima, lokalnim i međunarodnim partnerima”, navodi se u saopštenju Kosovske policije.

Ambasada u Prištini je i ranije na svom sajtu objavljivala slična upozorenja u vezi bezbednosti, a jedno od njih izdato 31. maja takođe se odnosilo na opasnosti od mogućih aktivnosti terorističkih grupa u regionu Balkana.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.