SHËNDETËSIA

Janë disa zakone të këqija, që ju vrasin ngadalë, çdo ditë nga pak, pa e kuptuar

Këtë e thotë një studim i ri që ka analizuar ndikimin e këtyre sjelljeve në mundësinë e të jetuarit të një jete më të gjatë pa diabet, sëmundje kardiovaskulare, kancer dhe sëmundje të tjera kronike.

“Ne zbuluam se një jetesë shëndetshme mund bëjë që një person të mos preket nga asnjë sëmundje”, tha autori i moshuar, Dr Frank Hu, i cili kryeson departamentin e ushqimit në Harvard T.H. Shkolla e Shëndetit Publik Chan.

“Në veçanti, gratë që praktikuan të pesë zakonet fituan mbi 10 vjet jetë pa sëmundje dhe burrat që e bënë këtë fituan pothuajse tetë vjet,” tha Hu.

Hulumtimi është një shtrirje e një studimi të publikuar vitin e kaluar që pasoi më shumë se 38,000 burra për 28 vjet dhe 73,000 gra për 34 vjet.

Ky hulumtim zbuloi se gratë që adoptuan të pesë zakonet e shëndetshme në moshën 50 vjeç, jetuan 14 vjet më gjatë se gratë që nuk i ndoqën këto rregulla; burrat të cilët ndiqnin të pesë faktorët e jetesës në moshën 50 vjeç jetonin 12 vjet më gjatë se burrat që nuk ndiqnin asnjë.

Ky studim i ri, i botuar të Mërkurën në revistën BMJ, shqyrtoi të njëjtat të dhëna për të parë se si sëmundja kronike ndikoi në cilësinë e jetës gjatë periudhës së studimit.

Hulumtimi u krijua për të parë sesi bashkëvepruan pesë sjellje të shëndetshme për të ndikuar në rrezikun e sëmundjes: mos pirja e duhanit, mbajtja e një BMI të shëndetshëm nën 25 vjeç, bërja të paktën 30 minuta aktivitet fizik çdo ditë, pirja e alkoolit në mënyrë të moderuar dhe ngrënia e një diete me cilësi të mirë.

Gratë që praktikuan katër ose pesë nga zakonet e shëndetshme gjatë 20-30 vjetëve të ardhshëm, tha Hu, kishin një jetë shtesë 10.6 vjet pa sëmundje në krahasim me gratë që nuk adoptuan asnjë ndryshim në stilin e jetës. Gratë më të shëndetshme fituan mesatarisht tetë vjet pa kancer, 10 vjet pa sëmundje kardiovaskulare dhe 12 vjet pa diabet.

Burrat që praktikuan katër deri në pesë sjellje të shëndetshme fituan jetëgjatësi më të gjatë prej 7.6 vjet; mesatarisht edhe gjashtë vjet të tjerë pa kancer, pothuajse nëntë vjet të tjera pa çështje zemre dhe mbi 10 vjet pa diabet.

Çfarë ndodhi nëse një person ishte diagnostikuar me një sëmundje gjatë studimit? Të dhënat treguan se gjysma e njerëzve të diagnostikuar me kancer jetuan edhe 23 vjet shtesë nëse ata adoptuan katër nga pesë praktika të shëndetshme. Në mesin e atyre që nuk ndryshuan, gjysma mbijetoi vetëm 11 vjet shtesë. Të njëjtat modele u panë si për sëmundjet e zemrës ashtu edhe për diabetin.

“Ky është një mesazh shëndetësor pozitiv sepse nënkupton se zakonet e shëndetit të jetës jo vetëm që zgjasin jetën, por gjithashtu përmirësojnë cilësinë e jetës dhe zvogëlojnë vuajtjet në lidhje me sëmundjet kronike”, tha Hu, transmeton oranews.

Studimi kishte disa kufizime, duke përfshirë që të dhënat për aderimin në pesë faktorët e stilit të jetesës ishin të vetë-raportuar, duke e bërë një rezultat të ndjeshëm ndaj gabimeve të matjes.

Po sikur të mos i keni eliminuar këto pesë zakone të këqija nga jeta juaj?

“Asnjëherë nuk është vonë për t’i adoptuar këto zakone,” tha Hu.

“Për duhanpirësit, gjëja e vetme më e rëndësishme që duhet të bëni është të ndaloni pirjen e duhanit. Për jo-pirësit e duhanit, të hani një dietë të shëndetshme dhe të jeni aktiv fizikisht janë të rëndësishme për të mbajtur një peshë të shëndetshme.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.