SRB-BIH

Izraelska vlada odobrava normalizaciju s Marokom

Maroko je uživao bilateralne koristi od Washingtona s američkim priznanjem suvereniteta nad Zapadnom Saharom.

Piše: LAHAV HARKOV

Vlada je jednoglasnim glasanjem u nedjelju odobrila izraelski sporazum o normalizaciji s Marokom. Premijer Benjamin Netanyahu nazvao je sporazum “historijskim trenutkom nakon četiri mirovna sporazuma s četiri muslimanske i arapske države u četiri mjeseca” i pohvalio kralja Mohammeda VI.

“Zajedno napredujemo u direktnim letovima između zemalja”, rekao je. To će se uskoro dogoditi – ekonomska, trgovinska, tehnološka saradnja i otvaranje misija u obje zemlje.”

Netanyahu je također čestitao američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjedniku Kamali Harris na ulasku u dužnost i rekao da očekuje da će raditi s njima

„kako bi još više ojačao snažni savez između Izraela i SAD-a i proširio krug mira između Izraela i arapskog svijeta za pravi novi Bliski Istok i, naravno, da se nosimo sa našim zajedničkim izazovima, od kojih je najvažnija iranska prijetnja.”

Ministar odbrane Benny Gantz čestitao je kralju Mohammedu VI “na hrabrom vodstvu.”

“Zadovoljan sam što proces ide naprijed”, rekao je. “Moramo nastaviti raditi s administracijom Bidena kako bismo proširili i uspostavili normalizaciju i odgovorili na iransku prijetnju.”

Jerusalim i Rabat obnovili su odnose prošle godine u okviru Abrahamovog sporazuma, sporazuma o normalizaciji između kojeg je pregovarala Trumpova administracija. SAD su priznale marokanski suverenitet nad Zapadnom Saharom. Izrael očekuje da će narednih dana ponovo otvoriti ured za vezu u glavnom gradu Rabatu.

Sporazum i dalje mora ići na glasanje Knessetu, a zatim natrag vladi na konačnu ratifikaciju.

Izrael i Maroko imali su tajne veze od 1960-ih, koje su postale zvanične 1994. godine, iako nisu bile pune diplomatske veze. Ti odnosi su prekinuti 2000. godine kao odgovor na Drugu Intifadu.

Vlada je izglasala sporazum koji je „svestan da je uspostavljanje punih diplomatskih, mirnih i prijateljskih odnosa u zajedničkom interesu obje zemlje i da će unaprijediti mir u regiji, poboljšati regionalnu sigurnost i otvoriti nove mogućnosti za čitavu regija.”

Daje „odobrenje za direktne letove“ i poziva na „obnavljanje punih službenih kontakata između izraelskih i marokanskih kolega i uspostavljanje punih diplomatskih, mirnih i prijateljskih odnosa“.

U deklaraciji se dvije zemlje slažu da će „nastaviti suradnju u trgovini; finansije i investicije; inovacije i tehnologija; civilno vazduhoplovstvo; vize i konzularne usluge; turizam; voda, poljoprivreda i sigurnost hrane; razvoj, energetika i telekomunikacije; i drugim sektorima kako se može dogovoriti.”

Dve zemlje takođe su se obavezale da će ponovo otvoriti urede za vezu u Rabatu i Tel Avivu.

Pored toga, dokument je prepoznao „povijesnu ulogu Maroka … u zbližavanju naroda u regiji i promicanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku, te s obzirom na posebne veze koje Njegovo Veličanstvo održava s marokanskom jevrejskom zajednicom koja živi u Maroku i širom svijeta, uključujući Izrael.”

Marokanski kralj naglasio je da se njegov stav prema Palestincima nije promijenio.

Takođe u nedjelju, kabinet UAE odobrio je odluku o otvaranju ambasade u Izraelu u Tel Avivu, a Izrael je službeno otvorio svoju ambasadu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Eitan Na’eh bit će otpravnik poslova dok se ne imenuje stalni ambasador.

Ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi rekao je da će „otvaranje misije omogućiti širenje bilateralnih veza između Izraela i UAE za maksimalnu i brzu realizaciju potencijala u tim odnosima. Upravo je otvoren konzulat u Dubaiju, pored izraelske ambasade u Bahreinu, koja je otvorena nekoliko sedmica.