SRB-BIH

Izrael otvorio ambasadu u UAE

Ambasada je u privremenom objektu dok se ne pronađe stalni.

Piše: LAHAV HARKOV

Izrael je u nedjelju službeno otvorio svoju ambasadu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ambasador Eitan Na’eh, koji će služiti kao otpravnik poslova do imenovanja stalnog ambasadora, stigao je u Abu Dhabi, glavni grad UAE, da otvori ambasadu.

Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će nova ambasada “unaprijediti opseg odnosa između zemalja u svim oblastima i proširiti veze s emiratskom vladom, ekonomskim tijelima i privatnim sektorom, akademskom zajednicom, medijima i još više”.

Izrael i UAE objavili su da sklapaju mir i normaliziraju veze 15. avgusta prošle godine, lansirajući Abrahamov sporazum. Još tri arapske zemlje – Bahrein, Sudan i Maroko – pridružile su se sporazumima u narednim mjesecima.

Ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi poželio je Na’eh-u sreću i rekao da to ministarstvo “predvodi provedbu sporazuma o miru i normalizaciji u Zaljevu i unapređuje međunarodni status Izraela.

“Otvaranje misije omogućit će širenje bilateralnih veza između Izraela i UAE za maksimalnu i brzu realizaciju potencijala u tim odnosima,” rekao je Ashkenazi. Zahvaljujem prestolonasledniku [Abu Dabiju] šeiku Muhammadu bin Zayedu i mom prijatelju ministru vanjskih poslova Abdallah bin Zayedu na njihovom vođstvu i gostoprimstvu prema našim predstavnicima.”

Ranije u nedjelju, kabinet UAE odobrio je odluku o otvaranju ambasade u Izraelu u Tel Avivu.

Aškenazi je zahvalio vladi Emirata na odluci, rekavši da će unaprijediti tople veze između zemalja i nacija. Očekuje se da će Izrael narednih dana ponovo otvoriti ured za vezu u Rabatu, glavnom gradu Maroka, i konzulat u Dubaiju, uz izraelsko veleposlanstvo u Bahreinu, koje je otvoreno nekoliko sedmica.