SRB-BIH

IZBORNI PANEL ZA ŽALBE POZIVA NA DOSTOJANSTVENU KAMPANJU

U predizbornoj kampanji za prevremene parlamentarne izbore na Kosovu učestvovaće 25 političkih subjekata i izbornih koalicija. Predizborna kampanja zvanično počinje sutra i trajaće do 4. oktobra. Izborni panel za žalbe i predstavke apeluje na sve subjekte da sprovode kampanju u skladu sa zakonom, dok iz koalicije nevladinih organizacija najavljuju da će njihovi posmatrači pratiti čitav predizborni proces.

Dan uoči početka predizborne kampanje, Izborni panel za žalbe i predstavke pri Centralnoj izbornoj komisiji apelovao je na političke stranke da se tokom kampanje pridržavaju zakona, jer u suprotnom, rizikuju da budu novčano kažnjeni i do iznosa od 50.000 evra.

“Poruka svim  političkim subjektima je da stvore uslove kako bi građani Kosova mogli da biraju svoje predstavnike. Ranijih godina je Izborni panel za žalbe i predstavke izrekao novčane kazne u iznosu od 84 490 hiljada evra, a do sada su podnete  83 žalbe”, rekla je Giljtene Silejmani Predsednica IPŽP-a.

Tokom predizborne kampanje, politički subjekti bi trebalo da se suzdrže od uvredljivog govora. Nije dozvoljeno ni korišćenje javnih resursa i imovine, kao ni uključivanje državnih skužbenika u kampanju. Iz Izbornog panela poručuju da je i angažovanje osoba mlađih od 18 godina izričito zabranjeno.

“Izborni panel za žalbe i predstavke neće tolerisati ni jednu političku partiju ili organizaciju koja bi ugrozila izborni proces. Ovde smo da ih pozovemo da dostojanstveno učestvuju na izborima, da kampanju zasnivaju na svojim programima, a ne na međusobnim optužbama”, kazao je Faton Azemi, član IPŽP-a.

U nadgledanje predizborne kampanje biće uključena i 72 posmatrača koalicije nevladinih organizacija, saopšteno je iz “Demorkatija na delu”. Iz ove organizacije ističu da je tokom prethodnog izbornog procesa jedan od glavnih problema predstavaljao i broj nevažećih glasačkih listića, zbog čega apeluju na institucije i političke subjekte da blagovremeno  informišu glasače o pravilima glasanja.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.