SRB-BIH-HR

Iz Izraela: Evo ko je zaustavio aneksiju Zapadne obale

Abraham Borg rekao je da je Trump obustavio provedbu plana za aneksiju jer “nema vremena pomoći izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da provede aneksiju Zapadne obale i doline Jordana”.

Bivši predsjednik izraelskog parlamenta (Knesseta) Abraham Borg rekao je da je američki predsjednik Donald Trump zaustavio izraelski plan za aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale, javlja Anadolu Agency (AA).

U intervjuu talijanskom dnevniku Il Fatto Quotidiano, Borg je rekao da je Trump prestao provoditi plan aneksije jer “nema vremena za pomoć izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da sprovede aneksiju Zapadne obale i doline Jordana”.

Rekao je Netanyahuu i Trumpu da pate od “narcističke, beskrupulozne i neetičke paranoje i da su spremni natezati bilo koga da se spasi i ostane na vlasti”.

Upitan o još jednom očekivanom datumu za provedbu plana aneksije, Borg je rekao da je „vrlo teško, ako ne i nemoguće, reći očekivanja za aneksiju jer nema transparentnosti u ovom planu i nitko ne zna njegove detalje“. “.

Netanyahu je obećao da će započeti aneksiju svih jevrejskih kolonijalnih naselja i doline Jordana na Zapadnoj obali okupiranoj od 1. jula.

Ovaj plan, međutim, zaustavljen je nakon raširenog međunarodnog protivljenja, zajedno s razlikama s američkom administracijom oko njegove provedbe. Međunarodno pravo definira Zapadnu obalu i East Quds kao “okupirane teritorije” i smatra da su sve aktivnosti na izgradnji jevrejskih naselja tamo nezakonite.

Shfaq më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published.