SRB-BIH

Islamska zajednica Kosova poziva vjernike zaražene koronavirusom da ne odlaze u džamije

Sekretar Islamske zajednice na Kosovu Ahmet Sadriu izjavio je da u svetom mJesecu Ramazanu, napravljena najbolja moguća organizacija za vJernike islamske vjere u skladu sa situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa, prenosi kosova.info.
Istakao je da je ovo period kada vjernici poste, mjesec dana zaredom uzdržavajući se od hrane i pića, kao i to da su danas yapoceli , posebni obred“ koji se ne vrši samo ovog mjeseca po lunarnom kalendaru u godini.

„Pokušali smo da u ovaj mjesec uđemo što spremniji. Iako smo i ove godine kao prošle u vanrednoj situaciji izazvanom pandemijom, koja je zahvatila ceo svijet“, rekao je Sadriu na TV Kljan Kosova.

Istakao je da je Islamska zajednica i u ovoj situaciji pokušla da se približi vjernicima putem raznovrsnih programa poput online predavanja na njihovom yputube kanalu, facebooki veb stranici.

Sadriu je pozvao vjernike da se pridržavaju antikovid mjera na snazi za suzbijanje pandemije, koje između ostalog ograničavaju kretanje između 22 časovaa uveče i 5 časova ujutru i zabranu okupljanja.

Sekretar Islamske zajednice naglasio je da zaraženi koronavirusom ne treba da odlaze u džamije, a vjernicima starije dobi poručio da molitvu obavljaju u svojim domovima.

„Eliminisali smo iftare i druge događaje koje smo održavali proteklih godina. Imali smo i predavanja i forume koje smo organizovali. Ne zaboravimo da su džamije otvorene tokom mjeseca Ramazana. Podneli smo zahtjeve i prosljedili ih svim našim zaposlenima, oni su strogi i mjere se moraju poštivati. Moraju se prostorije dezinfikovati, vjernici moraju nositi maske i mora se poštivati distanca“, rekao je Sadriu.

Dodao je da je Islamska zajednica uputila obavještenje svim gradovima, u kome se zahtjeva da se petkom molitva održava više puta kako bi se izbegle gužve.

ISLAMSKA ZAJEDNICA KOSOVA