SRB-BIH

Iran optužuje Izrael za “teroristički” napad kojim je usmrćen slavnog iranski naučnik

Iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh umro je u petak u bolnici nakon što je ranjen u “terorističkom” oružanom napadu, navodi se u priopćenju iranskog ministarstva obrane.
Fakhrizadeh je “teško ozlijeđen” kada su napadači pucali na njegov automobil prije pucnjave s pripadnicima njegovog obezbeđenja, navodi se u izjavi.

U izjavi se navodi i da ljekari nisu uspjeli spasiti naučnika Fakhrizadeha, koji je vodio sektor za istraživanje i inovacije u iranskom Ministarstvu odbrane.

IRAN -- Aphoto made available by Iran state TV (IRIB) shows the damaged car of Iranian nuclear scientist Mohsen Fakhrizadeh after it was attacked near the capital Tehran, November 27, 2020

IRAN – Fotografija koju je objavila iranska državna TV (IRIB) prikazuje oštećeni automobil iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha nakon što je napadnut u blizini glavnog grada Teherana, 27. novembra 2020.

Amir Hatami, iranski ministar odbrane, rekao je da je ubijanje pokazalo “dubinu mržnje prema neprijateljima”.

Ministar vanjskih poslova Javad Zarif tvrdi da “postoje ozbiljne indicije da Izrael ima ulogu” u atentatima.

Također je pozvao međunarodnu zajednicu da “okonča svoje sramotne dvostruke standarde i osudi ovaj čin državnog terora”.

Izrael nije komentirao atentat na Fakhrizadeha, kojeg je izraelski premijer Benjamin Netanyahu jednom spomenuo na konferenciji za novinare, rekavši: “Zapamtite to ime.”

Niti je Pentagon pristao komentirati atentat na Fakhrizadeha na pitanje Reutersa.

Prema iranskim novinskim agencijama, napad se dogodio u Absadu, istočno od Teherana.

Fakhrizadeh je vodio iranski takozvani program Amad (nada).

Izrael i Zapad kažu da je program bio vojna operacija kojom se procjenjuje mogućnost izgradnje nuklearnog oružja u Iranu.

Dok je Teheran svoj nuklearni program opisao kao miroljubiv.