INTERVISTA

Intervistë: Kanë kaluar ditët e “Serbisë së Madhe” dhe “Shqipërisë së Madhe”

Intervistoi: Danijall Hadzoviq

Një e kaluar e vështirë nuk mund të harrohet kurrë, por është detyrimi ynë prindëror dhe qytetar të rrisim fëmijët tanë në një frymë tolerance. Emilia Rexhepi është emëruar Zëvendës Kryeministri Albin Kurti në Qeverinë e re të Kosovës, duke e bërë atë Boshnjakun e parë që mban një pozitë kaq të lartë në Kosovë.

Ne biseduam me Rexhepin për planet e saj për pozitën e zyrtarit të lartë të Qeverisë së re të Kosovës, marrëdhëniet midis BiH dhe Kosovës, pozicionin e boshnjakëve në këtë republikë dhe perspektivat e zhvillimit rajonal dhe bashkëpunimit.

Zhvillimi ekonomik

Cili do të jetë fokusi juaj kryesor si Zëvendës Kryeministër?

  • Honorshtë një nder dhe privilegj i madh të jesh Zëvendës Kryeministër, por edhe një përgjegjësi dhe detyrim i madh që kam marrë përsipër, që zëri i të gjithë popujve në Kosovë të dëgjohet, të jetë i barabartë, i respektuar dhe i vlersuar siç thotë Kushtetuta. Unë do të përfaqësoj në mënyrë të barabartë të drejtat dhe interesat e të gjitha komuniteteve jo-shumicë, duke luftuar për statusin e tyre brenda programit të Kryeministrit tonë, Z. Albin Kurti, i cili është i përkushtuar për reforma në drejtësi, arsim dhe sisteme shëndetësore, përfshirë ekonominë më intensive zhvillimin e vendit me një agjendë të fortë shoqërore.

Cila është domethënia për komunitetin boshnjak në Kosovë nga fakti që ju jeni emëruar në këtë pozitë?

  • Fakti që për herë të parë në historinë e shtetit tonë të ri kemi një anëtar të popullit boshnjak në këtë pozitë të rëndësishme na tregon shumë. Njëzet vjet pas luftës, ai ishte gjithmonë një serb në atë pozitë. Shtë një inkurajim i madh për komunitetin tonë dhe një mundësi për të vendosur të gjitha çështjet tona të hapura në tryezë, për t’i ngritur ato dhe për t’i zgjidhur ato.

Kjo është arsyeja pse unë do të angazhoj boshnjakët tanë të kualifikuar profesionalisht nga të gjitha pjesët e Kosovës në zyrën time, ku ata do të marrin pjesë drejtpërdrejt në zgjidhjen e problemeve të tyre, dhe unë do të bëj të njëjtën gjë me komunitetet e tjera.

Interesat e ndërsjella

Bosnja dhe Hercegovina është një nga vendet e pakta evropiane që nuk e ka njohur pavarësinë e Kosovës, dhe një nga anëtarët e saj të Presidencës, Milorad Dodik, pothuajse plotësisht refuzon të bashkëpunojë me vendin tuaj. Si e shihni perspektivën e marrëdhënieve BeH-Kosovë dhe ku mendoni se ka probleme kryesore?

-Një nga problemet më të vështira të djegies që kemi me Bosnjën është mosnjohja juaj e shtetit tonë të Kosovës si një shtet sovran, madje edhe mosnjohja e dokumenteve tona për të udhëtuar lirshëm dhe për të zhvilluar marrëdhënie reciproke interesante ekonomike (edhe në Serbi është më e lehtë që ne të lëvizim lirshëm se këtu).

FOTO: ARKIV

Po, por ju jeni të vetëdijshëm se kjo është një pasojë, pothuajse ekskluzivisht, e vullnetit të politikanëve serbë në BiH.

  • Pozicioni publik i anëtarit boshnjak të Presidencës është shumë i rëndësishëm për ne, boshnjakët në Kosovë. Kryeministri ynë është i gatshëm, i përgatitur dhe i etur për të vendosur urgjentisht çdo lloj bashkëpunimi me ju mbi baza ekonomike, akademike, kulturore, sportive dhe çdo bazë tjetër, duke respektuar dhe nderuar njëri-tjetrin si dy popuj vëllazërore shekuj më parë.

Vizioni im do të bazohet gjithashtu në kontakt më të fortë me institucionet e BiH dhe Sanxhak, si dhe në vendet e tjera ku jetojnë boshnjakët tanë.

Së shpejti do të hap Qendrën Kulturore Boshnjake në Prizren, një objekt i madh që ne jemi duke e ndërtuar për disa vjet, dhe do të kem mundësinë t’ju ftoj të gjithëve.

Respekt reciprok

Në Malin e Zi, rolin udhëheqës në qeverinë e re e luan opsioni pro-serb, Vuçiq po përpiqet të vendosë Serbinë si një udhëheqës rajonal të padiskutueshëm, gjithnjë e më shumë flitet për konceptin e krijimit të një “bote serbe” … Si i shihni marrëdhëniet aktuale në rajon?

  • Ne monitorojmë situatën politike në Mal të Zi, por edhe në vendet e tjera fqinje. Koha e krijimit të “Serbisë së Madhe” ose e tanishme “Shqipëria e Madhe” ka kaluar.

Të gjithë kombet ballkanike duhet ta kuptojnë që koha e nacionalizmit, dhe mbi të gjitha forca shoviniste e një kombi si superior, i ka sjellë askujt të gabuar dhe aspak të mirë.

Pra, le të respektojmë njëri-tjetrin, le të respektojmë vlerat e diversitetit. Sigurisht, një e kaluar e vështirë nuk mund të harrohet kurrë, por është detyrimi ynë prindëror dhe qytetar të rrisim fëmijët tanë në një frymë tolerance.

Qeveria Kurti u përmbys në një mënyrë tinëzare

Kryeministri Kurti ishte shumë kritik ndaj marrëveshjes, e cila u nënshkrua në Uashington vitin e kaluar nga Presidenti serb Aleksandar Vuçiq dhe Kryeministri i Kosovës Avdulah Hoti. Cila është e ardhmja e asaj marrëveshje?

  • Qeveria Kurti u përmbys në një mënyrë shumë të korruptuar dhe tinëzare, gjatë pandemisë, ku ne nuk mund të kundërshtonim të gjitha forcat e brendshme dhe të jashtme, por unë jam 100 për qind i sigurt, para së gjithash, në pozicionin tim, por edhe në pozicionin e Albin Kurti, sepse ne në katër mandate ata ishim kolegë në parlament, dhe së bashku në Komisionin e Punëve të Jashtme, se ne kurrë nuk kemi qenë ose jemi tani kundër popullit amerikan, qeverisë ose Ambasadës – Unë me përgjegjësi pohoj atë, dhe çdo deklaratë të çdo politikan shqiptar në atë kohë është loja e tyre tinëzare.

Në prapaskenë, ata u përpoqën të impononin imazhin e Z. Kurti se ai ishte kundër Amerikës, e cila kishte për qëllim vetëm ruajtjen e pushtetit, fuqinë politike dhe të interesit dhe qëndrimin në skenën politike në Kosovë. Falë Zotit, populli shqiptar e njohu atë dhe i dha besim të madh kryeministrit tonë aktual në zgjedhje.

Qeveria jonë e re ka një detyrim të madh ndaj qytetarëve tanë. Ne së pari do të përqendrohemi në sistemin tonë shëndetësor, reformat gjyqësore dhe arsimore, por, natyrisht, dialogu me Serbinë dhe normalizimi i marrëdhënieve duhet të vazhdojë, por unë e di me siguri që me Z. Kurti ky proces do të jetë institucionalisht shumë më i përgjegjshëm sesa ka ka qenë deri më tani.

Ne nuk kemi asnjë bashkëpunim me Bosnjën

Cili është qëndrimi, konkretisht, i rrymave politike boshnjake në Sarajevë ndaj boshnjakëve të Kosovës? Sa e theksuar është kjo prani në drejtim të mbështetjes dhe ndihmës së njerëzve të vet?

Ne nuk kemi asnjë bashkëpunim me Bosnjën, kemi luftuar për të drejtat tona në institucionet e Republikës së Kosovës gjatë gjithë këtyre viteve. Kjo luftë e jona vazhdon vazhdimisht. Shpresoj se më në fund do ta ndryshojmë këtë situatë. /AVAZ