INTERVISTA

INTERVISTË EKSKLUZIVE/ Emilija Rezhepi: kushdo që ka përvetësuar paratë e shtetit, duhet të mbajë përgjegjësi dhe të dënohet

Luftimi i korrupsionit ka mbetur vetëm një premtim koti i liderëve politik, me deklarata bombastike e me kapje te peshqve te mëdhenj jemi bere “bozë” duke i dëgjuar çdo ditë nëper media nga deklaratat e politikanëve tanë dhe liderëve te shtetit, por kapja e peshqve te mëdhenj siç po duket mund te ndodhe vetëm ne oqeanin Atlantik nga peshkatarët, por jo edhe nga premtimet e liderëve shtetëror te cilët po presin qe korrupsioni te luftohet nga te korruptuarit.

Deputetja Emilija Rexhepi kishte akuzuar muaj me parë ish Ministrin e Zhvillimit Rajonal Rasim Demirin për keqpërdorim te parasë publike, dhe për ndarje te mjeteve për njerëz familjar te tij dhe bashk partiak te z Demiri, pas këtyre deklaratave te deputetes Rexhepi, kosova.info ka filluar shkruaj dhe te nxjerr shumë skandale lidhje me korrupsion dhe keqpërdorim te pozitës zyrtare te ministrit Demir dhe këshilltareve te tij.

Kosova.info lidhje me ketë ka realizuar edhe një interviste me deputeten Emilija Rexhepi , e cila tani është ne grupin parlamentar multietnik së bashku me Rasim Demirin, por deputetja Rexhepi thotë se une qëndroj prapa asaj qe kam deklaruar, për te korruptuarit  duhet te mirën masa ndëshkimore ndaj tyre, te gjithë jemi te zëvendësueshëm ,ka thënë znj. Rexhepi për Kosova.info.

Intervista e plote me deputeten e Kuvendit te Republikës se Kosovës, Emilija Rexhepi:

Kosova.info: Kush është Emilija Rexhepi në politikën Kosovare?

Emilija Rexhepi:

Unë jam lidere partisë boshnjake  NDS nga viti 2009 dhe vazhdoj ta mbajë këtë pozitë akoma, gjithashtu ne jemi parti  që nga themelimi ne vitin 2009, jemi pjesë e parlamentit të Republikës së Kosovës gjithashtu jam deputet në mandatin e 4-të, konsideroj qe punën tonë shumëvjeçare në nivelin lokal dhe qendror e kemi bërë shumë të suksesshëm, dhe kemi fituar edhe më shumë besim nga njerëzit tanë në zgjedhjet e fundit , kështu që tani në qeverinë e ardhshme do të realizojmë planin dhe programin tonë me të cilin dolëm para qytetarëve.

Kosova.info: E nderuar deputete, dëshirojmë të ju pyesim lidhje me disa akuza të cilat i keni bërë muaj më parë kundër ish ministrit Rasim Demiri, e keni akuzuar për keqpërdorim të buxhetit dhe nepotizëm, gjithashtu për ndarje të projekteve në mënyrë selektive dhe të njëanshme për njerëzit e partisë së tij dhe familjareve të ministrit: 

A mund të na thoni se për çfarë projekte dhe buxheti bëhet fjalë?

Emilija Rexhepi:

Në mandatin tim të fundit, unë kam qenë anëtar i Komisionit të Mbikëqyrjes së Financave Publike, ku gjatë punës dhe raporteve të ministrive të caktuara dhe institucioneve publike, kemi hasur në keqpërdorim të madh të parave të shtetit, të cilat mund të dëshmohen me një raport nga një auditor shtetëror, nepotizmi dhe alokimi i parave të shtetit për njerëzit e partisë së ngushtë të koalicionit, ju keni VAKAT në transkripten e parlamentit dhe unë qëndroj prapa fjalëve të mia dhe autoritetet kompetente duhet ta rishikojnë këtë rast, sepse ka shumë raste të tilla.

Sa për korrupsionin, unë jam një nga politikanët e paktë që, që nga viti 2009, jeton dhe mbajë  familjen time nga paga ime, pa asnjë të ardhur tjetër, ne jetojmë në një shtëpi të përbashkët të ndërtuar nga babai i burrit tim, dhe burri im nuk punon askund (e gjithë këtë ju mund të kontrolloni me agjencinë antikorrupsioni ose banka, sepse nuk dua të flas vetë).

Kosova.info: Ju tani keni bërë një grup parlamentar të cilin e kryeson z. Demiri, ndërsa para pak muajsh e keni akuzuar për korrupsion dhe keqpërdorim të buxhetit të shtetit, çfarë ju bëri që të lidhni këtë koalicion dhe t’i mohoni akuzat e juaja të cilat i adresuat muaj më parë kundër z. Demiri. A do të thotë kjo se, për interesa të ngushta po e mbroni dhe fshihni korrupsionin dhe të korruptuarit?

Emilija Rexhepi:

Publikisht, unë gjithmonë dënoj çdo lloj abuzimi të detyrës ose përdorimit të parave të shtetit, dhe të gjithë duhet të mbajnë përgjegjësi dhe pasoja. Ne kemi tre deputetë boshnjakë në këtë legjislaturë dhe ishte detyrimi im që të ftoja publikisht Rasim Demiri dhe Dudën Balje, të veprojnë së bashku në një grup parlamentar dhe kështu t’i përkasin pozita ministrore komunitetin boshnjakë, unë i përsëris të tre së bashku, por Rasim Demiri dhe Duda Balje nuk mund të bashkohej në asnjë mënyrë për shkak të grindjes së tyre pas zgjedhjeve e cila rezultoi që Duda Balje të bëhej një kandidat i pavarur.

Ajo ishte korektë për mua dhe unë ende mendoj se në lidhje me interesat kombëtare të boshnjakëve siç është paraqitja jonë e përbashkët në procesin e decentralizimit ose marrja e komunës sonë në Zhupa, procesi i papunësisë së boshnjakëve në institucionet publike, procesi i reformave në sistemin arsimor dhe politika shëndetësore dhe sociale Janë fushat që njerëzit tanë na kërkojnë të jemi në solidaritet dhe së bashku ne luftojmë në këtë dhe unë nuk shoh ndonjë arsye për ndarje, dhe ne do të realizojmë programet tona të partisë individualisht në përputhje me aftësitë dhe aftësitë tona, pa prekur pikat e partisë, dhe njerëzit tanë do të vendosin se kush në zgjedhje të jap më shumë besim dhe përsëri e ftoj Dudu Balje të jetë pjesë e grupit tonë.

Kosova.info: A do te pengoj punën e këtij grupi aferat e fundit te z. Demiri, pasi qe z. Kurit ka deklaruar se nuk do te ketë koalicion me njerëz te korruptuar?

Emilija Rexhepi:

Dua gjithashtu të falënderoj të gjithë kolegët e mi që janë pjesë e grupit të ri multietnik në Parlamentin e Republikës së Kosovës (Fikrim Damka, Fidan Yilta, Albert Kinoli dhe Adem Hodza) në baza kolegiale, secili në mënyrën e vet duke mbrojtur të drejtën dhe interesin e komunitetit të tyre, ishte shumë i fortë është e vështirë të formohet ky grup parlamentar por prapë kemi arritur sukses në fund dhe shpresoj që puna jonë të mos ketë ardhur akoma dhe ne do të vlerësojmë suksesin e këtij grupi gjatë punës sonë në komisione brenda parlamentit dhe në fuqinë ekzekutive të qeverisë së ardhshme, të cilën ne presim të formojmë shumë shpejt aty ku ne në fillim e mbështetëm Kryeministri i ardhshëm, z. Albin Kurti.

Po e përsëris edhe një herë publikisht, kushdo që ka përvetësuar paratë e shtetit dhe ka shkelur rregullat ligjore duhet të mbajë përgjegjësi dhe të dënohet. Ne jemi të gjithë të zëvendësueshme. Me respekt Emilija Redzepi. /Kosova.info