Bota

Inteligjenca ruse planifikoi një sulm kibernetik!

Inteligjenca ruse planifikoi një sulm kibernetik ndaj Japonisë gjatë Lojërave Olimpike Verore, me qëllim dëmtimin e ceremonisë së hapjes, njoftoi Qendra Kombëtare e Sigurisë Kibernetike Britanike.

Britanikët erdhën në këtë zbulim së bashku me shërbimet e inteligjencës amerikane, raporton guardian.

Rusët mbikëqyrnin organizatorët e Lojërave Olimpike Verore, që do të mbaheshin këtë vit, shërbimet e tyre të logjistikës dhe sponsorët. Objektivi i sulmeve të mëparshme kibernetike të këtij vendi ishin institucionet e kundërshtarëve të tyre politikë, por edhe agjencitë që kryen një hetim për dopingun e sportistëve rusë.

Ka prova sipas të cilave Rusia planifikoi të shkaktojë dëm në garën më të rëndësishme sportive në botë dhe në të cilën askush nga konkurrentët nuk do të jetë në gjendje të marrë pjesë për shkak të dopingut, i cili pretendohet të jetë inkurajuar nga ky vend.

Britania e Madhe ishte vendi i parë që njoftoi se rusët gjithashtu u përpoqën të shkaktonin dëme në Lojërat Olimpike Dimërore 2018 në Pyeongchang, Koreja e Jugut. Ata pretenduan se agjentët e inteligjencës ruse synonin të kryenin një sulm hakerësh në ceremoninë e hapjes së lojërave në Korenë e Jugut, ndërsa paraqiteshin si hakera nga Koreja e Veriut dhe Kina. Qëllimi i tyre ishte prishja e faqes në internet të destinuar për bileta dhe rrjetin WiFi në stadiumin ku u zhvillua ceremonia e hapjes. Ata synuan si transmetuesit ashtu edhe sponsorët.

Inteligjenca ruse u përpoq gjithashtu të dëmtojë sistemin e informacionit të Olimpiadës Koreane. Qeveria Britanike kujtoi se Rusia ra dakord në sesionin e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara se nuk do të prishte në asnjë mënyrë Olimpiadën që supozohej të mbahej këtë vit, por ajo u shty për vitin e ardhshëm për shkak të pandemisë së coronavirusit.