SRB-BIH

Hoti upozorava: Juli će biti težak

Opštine Priština, Uroševac, Prizren i Vučitrn od danas će imati ograničenje kretanja zbog velikog broja ljudi zaraženih koronavirusom. Pored ovih opština, mogu postojati ograničenja kretanja u drugim gradovima na Kosovu.


Direktor ureda za medije u Ministarstvu zdravstva Faik Hoti rekao je da je porast broja osoba zaraženih COVID-19 posljedica neusklađenosti sa zaštitnim mjerama, prenosi Telegrafi.

“Pozivam građane da se suzdrže od određenih aktivnosti koje utiču na širenje virusa. Nekoliko različitih aktivnosti koje su se odvijale ilegalno, vjenčanja i zabave u skladu sa trendom kretanja na obali tokom vikenda, stvorile su nas preopterećenje u trenutnoj situaciji. Brojevi pokazuju kako se ponašamo kao društvo “, izjavio je, prenosi Telegrafi.

Dalje, Hoti je rekao da je Vlada Kosova imala za cilj da ukida mjere, ali da su neka preduzeća zloupotrebila poverenje države i nisu poštovala mjere.

“Vlada je od NIZJZ-a tražila da automatski svaka općina koja ima porast broja doživi sudbinu da bude uključena u ograničenje kretanja”, rekao je.

U zaključku, Hoti je rekao da će juli biti težak mjesec za pandemije COVID-19.

“Na osnovu onoga što se desilo ovog mjeseca, moramo se pripremiti da bismo bili težak mjesec, ali moramo se pripremiti za bolji sljedeći mjesec”, rekao je.

Inače, ukupan broj pozitivnih slučajeva na Kosovu je 3 hiljade 508, hiljadu 902 zaraženih izlečeno je, dok je zabeleženo 75 slučajeva smrti koji su imali i druge prateće bolesti.

Trenutno u našoj zemlji postoji 1.531 aktivni slučaj. / RTV Dukagjini /

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.