SRB-BIH-HR

Hoti i Zemaj danas objavljuju nove mjere nakon nedavnih smrti zbog COVID -19

Počeo je sastanak premijera Kosova, Avdulah Hotija i čelnika zdravstvenih ustanova Kosova.

Na ovom sastanku očekuje se predlaganje novih mera protiv koronavirusa, za koje se očekuje da budu odobrene tokom sastanka vlade Kosova, koji će biti održan u 15 sati.

Ovaj sastanak između Hotija i čelnika zdravstvenih ustanova dolazi u vreme kada se na Kosovu povećao broj ljudi zaraženih koronavirusom i smrtnih slučajeva od ovog virusa.

Samo u posljednjih pet dana prijavljeno je 557 novih slučajeva COVID-19, bolesti uzrokovane koronavirusom. Vlasti su samo u subotu potvrdile da je osam pacijenata umrlo od bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom.

U toku dana, mediji su objavili da je od koronavirusa umrlo još pet pacijenata, dok trenutno na Kosovu ima 66 potvrđenih slučajeva smrti od ovog virusa.

Radio Slobodna Evropa pokušao je kontaktirati direktoricu Klinike za zarazne bolesti u UKCK, Ljinditu Ajvazaj-Beriša, kako bi potvrdili ovu vijest, ali njen telefon nije bio dostupan. Ni infektolozi unutar ove Klinike nisu bili dostupni da daju objašnjenja o stanju u Klinici za infektivne bolesti.

Arbnora Fazljiu iz Mitrovice, kćerka 70-godišnjeg pacijenta koji je zaražen koronavirusom i umro u ranim nedjeljnim satima, rekla je medijima da sumnja da njen otac nije dobio odgovarajuću medicinsku njegu.

Kosovska policija viđena je u prostorijama UKCK-a. Međutim, službenici za informiranje ove institucije također nisu odgovorili na telefonske pozive, kako bi pokazali razlog zašto su povećane policijske snage i zašto je Klinika za zarazne bolesti okružena policijskim trakama. Ali potom su te trake skinute.

Prema općim podacima, 3.356 osoba je zaraženo koronavirusom. Od toga je 1.774 izliječeno, a 1.416 nastavljeno aktivno slučajeva s koronavirusom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.