Bota

Historia e pacientes së parë në Itali/ Si u zbulua përmes syve se ishte e infektuar

Pacientja e parë me koronavirus në Itali kishte nivele të zbulueshme të materialit gjenetik të virusit në sytë e saj shumë kohë pasi ajo ishte pastruar nga hunda e saj, sipas një raporti të ri që tregon se si sytë mund të ndihmojnë në përhapjen e sëmundjes.

Gruaja, 65 vjeç, udhëtoi nga Wuhan, epiqendra e virusit,  në Itali më 23 janar. Ajo u pranua në një spital atje një ditë pasi ajo shfaqi për herë të parë simptomat e virusit, i cili në rastin e saj përfshinte kollë, dhimbje të fytit, ose sy rozë. Më pas kishte ethe e cila u shoqërua me nauze dhe të vjella, sipas raportit të botuar në revistën Annals of Medicine.

Në ditën e tretë të shtrimit në spital, mjekët morën një shtupë të syve të saj, të cilët zbuluan ARN-në e virusit, ose materialin gjenetik të tij. Sytë e saj vazhdimisht u kontrolluan gjatë gjithë qëndrimit në spital.

Ditën e 20, konjunktiviti i gruas ishte pastruar, por materiali gjenetik i virusit u gjet ende në sytë e saj deri në ditën e 21, “duke sugjeruar përsëritje të qëndrueshme në konjuktiva”. Me fjalë të tjera, virusi po përsëritej në sytë e saj, duke treguar se ato mund të jenë ngjitëse, thanë studiuesit.

Pas fillimit të pastrimit në sytë dhe hundët e saj, materiali gjenetik i virusit u zbulua edhe një herë në ditën 27.

“SARS-CoV-2 ARN u zbulua në tamponët e syve disa ditë pasi ajo ishte e padukshme në tamponet e hundës,” shkruajtën ata në raport.

Studiuesit arritën në përfundimin se çështja e gruas shërben si një shembull i mirë se si sytë mund të jenë një burim i mundshëm i infeksionit.

“Ne zbuluam që lëngjet okulare nga pacientët e infektuar nga SARS-CoV-2 mund të përmbajnë virus infektiv, dhe kështu mund të jenë një burim i mundshëm i infeksionit. Këto gjetje nxjerrin në pah rëndësinë e masave të kontrollit, siç është shmangia e prekjes së hundës, gojës dhe syve dhe larja e shpeshtë e duarve,” shkruajten ata, duke vërejtur se rasti është një kujtesë për rëndësinë e ”përdorimit të duhur të pajisjeve mbrojtëse personale për okulistët, sepse mukoza okulare mund të jetë jo vetëm një vend i hyrjes së virusit, por edhe një burim i ngjitjes.”

“Për më tepër, kemi vërejtur se përfshirja okulare e SARS-CoV-2 mund të ndodhë herët në COVID-19, duke sugjeruar që masat për të parandaluar transmetimin përmes kësaj rruge duhet të zbatohen sa më shpejt që të jetë e mundur,” shtuan ata.