Srpski

HISE: CRNA GORA NAJPRIJATELJSKIJA ZEMLJA U REGIONU

Novoimenovani ambasador Kosova u Crnoj Gori Iljber Hise rekao je da mu je čast da obavlja taj mandat u najprijateljskijoj zemlji u regionu i da će biti posvećen daljem razvoju odnosa Crne Gore i Kosova.

On je to rekao u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, nakon predaje akreditivnih pisama juče na Cetinju.

Đukanović je ukazao na napredak u odnosima dvije zemlje, razuđenu saradnju i učvršćivanje povjerenja kroz stremljenje zajedničkim strateškim interesima i rješavanje pitanja međudržavne granice. Ukazao je i na značaj saradnje dvije vlade i drugih organa u brojnim oblastima, kao i spremnost Crne Gore da svoja iskustva iz procesa integracije podijeli sa Kosovom. Jedan od važnih prioriteta saradnje je i kvalitetnije infrastrukturno povezivanje, gradnjom nove željezničke pruge i putne saobraćajnice, što će pospješiti i ekonomske i turističke tokove.

Predsjednik Crne Gore je naglasio da Crna Gora sa pažnjom prati aktuelne prilike na Kosovu u kontekstu obnove dijaloga Beograd – Priština i značaja rješavanja tog pitanja za stabilnost regiona, te iskazao očekivanje da će predstojeći izbori biti korak dalje u pravcu strateskih interesa zemlje.

“Uzdamo se u podršku i iskustvo Crne Gore kao zemlju šampiona u evropskim i evroatlantskim inegracijama”, kazao je ambasador.

“Dobri odnosi Crne Gore i Kosova garant su da razmišljamo o boljem regionu i zajedničkom interesu i evropskoj perspektivi”, zaključio je Hise.