Kosova

Hidrocentralet në Lepenc, dyshohet që procesi i dhënies se licencave ka qenë me shkelje dhe me mundësi korrupsioni

Avni Zogiani, zëvendësministër i infrastrukturës, gjatë ditës së djeshme ka dëgjuar hallet e banorëve në Biti të Poshtme, për ndërtimin e hidrocentraleve në lumin Lepenc.

Në takim mori pjesë edhe deputetja nga LVV, Fitore Pacolli, e cila tha se “Ministria e Infrastrukturës dhe Ambientit ka filluar të gjitha procedurat për pezullim të menjëhershëm të punimeve deri në shqyrtimin e plotë të situatës”.

Ndërsa, zëvendësministri Zogiani ka shkruar disa gjëra që duhet kuptuar rreth hidrocentraleve.

Ai nuk ka përjashtuar mundësinë që dhëniet e licencave për ndërtimin e tyre kanë qenë me mundësi korrupsioni dhe me shkelje ligjore.

Postimi i plotë:

Disa gjera qe duhet kuptuar rreth Hidrocentraleve:

1. Ekspertet thone se vleresimet e ndikimit mjedisor kane qene improvizim dhe pa metode te pranueshme shkencore

2. Jane rrotulluar prioritetet e menaxhimit te ujerave qe jane: a) uji i pishem, b) agro-biznesi, c) industria d) energjia

3. Hidrocentralet do te prodhojne vlere shume me te ulet ekonomike sesa vleren e ekonomive familjare qe shkaterrojne (rritjen e mjedrave, per shembull – mbi 200 hektare ngelen te papunuara)

4. Hidrocentralet marin nga duart e banoreve perreth aktivitetin biznesor dhe e vejne ne duar te pak njerezve, te cilet duket se nuk kane plotesuar as kushtet per liçense (pronare firmash tregtare qe s’kane lidhje me sektorin e energjise)

5. Metoda qe do te perdoret se paku ne rastin e Bitise eshte hidrocenteale me derivativ, por qe ne kete rast pothuajse i tere lumi (ne Biti mendohet mbi 98%) futet ne gypa dhe kjo do te shkaterroje habitatet, perveç se do te krijoje krize per uje te pishem e per ujitje

6. Hidrocentralet prape s’do te kene kapacitete qe do te ndryshonin vrejtshem pjesemarrjen e energjise se ripertritshme ne raport me prodhimin dhe nevojat e pergjithshme

7. Hidrocentralet nuk do ta permiresojne mjedisin, por ne te kunderten do ta demtojne rende ate sepse kilometra te tera (segmente nga 6 km) te lumenjeve do te futen ne tubat qe praktikisht shkaterrojne ekosistemin e pellgjeve te lumenjeve

8. Vendimet per ndertimin e Hidrocentraleve jane marrur pa pasur nje plan te pergjithshem te menaxhimit te ujerave, gje qe i ben ato ne kundershtim me ligjet ne fuqi

9. Hidrocentralet derivative jane zgjedhur pa pasur para syshe ndonje alternative me me pak ndikim ne mjedis, por jane zgjedhur thjesht sepse jane me thjesht te realizueshme dhe mbase edhe me te lira

10. Ka dyshime se procesi i dhenjes se liçensave ka qene me shkelje dhe me mundesi korrupsioni

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483