LAJMET

Hebrenjtë sot festojnë Purimin

Sot, hebrenjtë fillojnë kremtimin e festës dy-ditore të Purimit duke lexuar librin e Dhjatës së Vjetër për Esterën në sinagogat.

Festa është shumë e gëzuar dhe gjatë kremtimit, organizohen karnavalet dhe topat nën maska.

Kremtohet në kujtim të shpëtimit të mrekullueshëm të hebrenjve në Perandorinë e lashtë Persiane, më shumë se 2,400 vjet më parë.

Më e merituara për çlirimin nga skllavëria ishte skllavja e bukur Estera, e cila arriti të zbulonte komplotin dhe të shpëtonte popullin e saj nga vuajtjet.

Kjo është arsyeja pse është e detyrueshme të bësh zhurmë në kujtim të Hamanit, Vezirit të Madh që planifikoi masakrën e hebrenjve.

Fëmijët e vegjël e shijojnë më së shumti sepse marrin dhurata. Në shtëpi, biskota të veçanta trekëndëshe, të cilat përfaqësojnë veshët e Hamanit, shërbehen në tryezën e festës.
Dhuratat ndahen, dhe kjo festë festohet me këngë, lojë dhe shoqërim. Kontributi u jepet gjithashtu të varfërve.