SRB-BIH

HARADINAJ POZVAO SRBE DA NE NAPUŠTAJU KBS

U Kosovskim bezbednosnim snagama do sada je bilo 5,5 procenata Srba, ali je nakon političkog pritiska zvaničnog Beograda taj broj opao na 2,5 odsto, izjavio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je na Američkom univerzitetu u Prištini održao predavanje na temu “Transformacija KBS-a” i tom prilikom pozvao kosovske Srbe da ne napuštaju ove snage, jer će, kako je rekao, na kraju oni biti jedini gubitnici.

Premijer Haradinaj je studente Američkog univerziteta na Kosovu upoznao sa procesom transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga koji će, kako je rekao, u nekoliko faza biti sporoveđen 10 godina. Šef kosovske vlade je naveo da su KBS profesionalne i multietničke snage, čiji je zadatak zaštita teritorije i građana Kosova.

“Prisustvo manjinskih zajednica u KBS-u je 10,2 odsto, iz srpske zajednice 5,5 odsto, nakon političkog pristiska Beograda broj srpskih pripadnika u KBS-u je 2,5 odsto”, poručio je Haradinaj.

On je pozvao kosovske Srbe da ne napuštaju KBS, jer će, kako je rekao, na kraju oni biti jedini gubitnici.

“Razgovarao sam sa Srbima, novim kadetima i njihovim porodicama i koristim priliku da ih pozovem da ne podležu pritiscima, jer će na kraju gubitnici biti ti kadeti koji budu napustili vojsku. Ti koji vas pritiskaju na kraju će zaboraviti. U isto vreme apelujem na vas da ne napuštate vaše zadatke, jer ima dosta Srba koji hoće da budu u KBS-u. Razlog zbog kog nismo objavili spisak je da ljudi nemaju pritisaka sa strane, ali imamo listu mladih Srba koji su tražili da budu deo KBS-a, njihove podatke ćemo pažljivo čuvati”, poručio je Haradinaj.

Predsednik Vlade Kosova je istakao da osnivanje vojske neće predstavljati nikakvu prepreku za nastavak dijaloga sa Beogradom i dodao da je došao trenutak da UNMIK okonča svoju misiju na Kosovu.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483