SRB-BIH

HARADINAJ ODUSTAO OD SASTANKA U PRAGU ZBOG IZBORA NA KOSOVU

Premijer Kosova u ostavci, Ramuš Haradinaj, neće biti prisutan na sastanku premijera Višegradske grupe i zemalja Zapadnog Balkana u Pragu sutra, 12. septembra, a zbog okolnosti na Kosovu i potrebe da Kosovo zaključi važan proces prevremenih izbora, rekla je portparolka Vlade Kosova, Donjeta Gaši, za Radio Slobodna Evropa. Ovoj izjavi prethodilo je pisanje češke agencije ČTK da je Priština odustala od samita premijera zbog izjave češkog predsednika, Miloša Zemana, da „ne voli Kosovo“ i najave da će pokušati da vidi da li Češka može da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Premijer Kosova u ostavci neće prisustvovati samitu zbog izbornog procesa, ali je, kako je izjavila, Gaši, pohvalio trud Češke, kao i njihovo zalaganje u sklopu Višegradske grupe za države Zapadnog Balkana u kontekstu proširenja Evropske unije.

„Višegradsku grupu premijer Haradinaj vidi kao važan forum koji doprinosi demokratskim procesima, saradnji i negovanju evropskih vrednosti, zbog čega će Kosovo nastaviti da bude aktivan deo grupe“, zaključila je Gaši.

Učešće su potvrdili premijeri Bosne i Hercegovine i Srbije, Denis Zvizdić i Ana Brnabić. U saopšenju premijerke Srbije navodi se kako je reč o prvom susretu predsednika vlada zemalja Višegradske grupe – Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske, sa premijerima Zapadnog Balkana.

Dodaje se i da će tema sastanka biti jačanje sveukupne političke i ekonomske saradnje između dva regiona, sa posebnim fokusom na pitanjima infrastrukture, ljudskih resursa, obrazovanja, finansijske stabilnosti i izazova klimatskih promena.

Podsetimo, kako je juče javila češka agencija ČTK, pozivajući se na svoje izvore, vlasti u Prištini demonstrativno su odustale od učešća na samitu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu, zbog izjava češkog predsednika Miloša Zemana da “voli Srbe a da ne voli Kosovo i najave da će pokušati da vidi da li Češka može da povuče priznanje nezavisnosti Kosova”.

Zeman koji je u trodnevnoj poseti Srbiji, pre više dana izjavio je da bi jednog dana, Češka mogla da opozove priznanje nezavisnosti Kosova, jer, kako je kazao u razgovoru za Parlamentni list, „ratni zločinci ne bi trebalo da predvode bilo koju zemlju u Evropi“. Iste poruke izneo je i u Beogradu.

Ovu izjavu prokomentarisala je zamenica ministra spoljnih poslova Kosova, Rejhan Vunići (Rejhan Vuniqi), navodeći da su „Zemanovi stavovi u suprotnosti sa zvaničnim stavom Češke prema Kosovu“, te da je MSP Kosova u stalnom kontaktu sa Češkim koje to „kategorički negira“.

Šef češke diplomatije, Tomaš Petšiček, takođe je komentarisao izjavu češkog predsednika, nastojeći da, kako je Beta prenela, tu izjavu pretvori u šalu, da predsednik “ne voli Kosovo jer je pobedilo češku fudbalsku reprezentaciju, pa ga kao navijač ne voli”.

Prethodno je portaprolka češke Vlade, Jana Adamcova, rekla za ČTK da niko neće doći iz kosovskog kabineta na samit, te da će Kosovo predstavljati predstavnik ambasade u Pragu.