Srpski

Hajdari: Kosovo dobilo energetsku nezavisnost

Kosovska ministarka ekonomije, Rozeta Hajdari, saopštila je da je Kosovo steklo energetsku nezavisnost nakon što je Evropska mreža operatora prenosnog sistema (ENTSO) u ponedeljak izglasala da kosovski operator prenosnog sistema KOSTT može da funkcioniše samostalno. Kosovski predsednik, Hašim Tači, poručio je da je ovim došlo do pune energetske nezavisnosti Kosova od Srbije. Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti ističe drugu stranu rezultata sporazuma – funkcionisanje novog dalekovoda između Kosova i Albanije kao jedinstvenog energetskog bloka. Iz Srbije još uvek bez reakcije, posle novembra 2018, kada je Vučić saopštio da je sprečavanje ovakve odluke tada bila “mala pobeda Srbije ali bitnija od pobede da Kosovo ne bude deo INTERPOL-a”.

„Nakon današnjeg glasanja i naknadnog potpisivanja Novog sporazuma o pristupu između KOSTT i ENTSO, KOSTT i Republika Kosovo stiče energetsku nezavisnost“, saopštila je Hajdari u objavi na Fejsbuku.

Dodaje da je novi sporazum odobrila RGCE (Regionalna grupa kontinentalne Evrope).

Hajdari se ujedno zahvalila Nemačkoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su omogućile da do ovoga dođe, nazivajući glasanje istorijskim.

Nemačka ambasada: Ovo je prekretnica za Kosovo i za saradnju u regionu

Potom se oglasila i nemačka ambasada u Prištini, čestitajući kosovskom mrežnom operatoru KOSTT i kosovskoj vladi na tome što će, kako navode, Sporazum o priključenju konačno omogućiti uspostavljanje nezavisnog kontrolnog područja za Kosovo.

„Ovo je prekretnica za Kosovo i za saradnju u regionu“, poručuju iz nemačke ambasade, podsećajući na to da sporazum predstavlja rezultat, „dugog i zahtevnog puta“ na kojem je Nemačka „trajno stala na stranu kosovske vlade i institucija“.

Nemačka vlada i njena izvršna organizacija „KfW“ uložile su do sada blizu 100 miliona evra u proširenje i modernizaciju kosovske prenosne mreže, a jedan od rezultata investicije jeste i dalekovod između Kosova i Albanije.

„Pored dalje stabilizacije evropske elektroenergetske mreže, jedan izuzetno važan rezultat nedavne odluke biće funkcionalizacija 400KV jakog dalekovoda između Kosova i Albanije koji je finansiran od strane ‘German financial cooperation’ u vrednosti više od 75 miliona evra. To je ogroman uspeh da sada ovaj projekat može osloboditi svoj puni potencijal za energetski sektor u regionu“, navodi se u saopštenju.

„Zajednički verujemo u prednosti naše saradnje za regionalnu stabilnost i uvereni smo da je Sporazum o povezivanju sa ENTSO-C ključan za dalji ekonomski razvoj u regionu. Građani Kosova iz svih zajednica na kraju će profitirati“, dodaje se u saopštenju.

Tači: Sporazumom došlo do pune energetske nezavisnosti Kosova od Srbije

Kosovski predsednik, Hašim Tači, u objavi na Tviteru poručio je da je ovim sporazumom došlo do pune energetske nezavisnosti Kosova od Srbije.

“Danas je KOSTT postao član Evropske mreže prenosnog sistema, to je dovelo do pune energetske nezavisnosti Kosova od Srbije. Ovo je veliki korak napred za Kosovo. Zahvalan sam našim saveznicima na njihovoj nepokolebljivoj podršci”, napisao je Tači.

Kurti: Biće omogućeno funcionisanje energetskog bloka Kosova i Albanije

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, pozdravio je sinoć prijem Operatora prenosnog sistema Kosova u Evropsku mrežu prenosnog sistema.

„Ovim novim sporazumom biće omogućeno funkcionisanje operacije kao jedinstvenog energetskog bloka između Kosova i Albanije“, naveo je Kurti.

Navodi da su KOSTT i albanski operator OCT već potpisali sporazum za funkcionisanje kao energetski blok – „tako da sada slede drugi značajni koraci“, poručuje.

Kurti navodi da će dalekovod od 400 KV između Kosova i Albanije biti stavljen u funkciju nakon šest godina.

„Kao međunarodno priznat operator KOSTT će imati pristup prekograničnim mehanizmima koji našim operaterima stvaraju lakše prilike na regionalom tržištu. Naši direktni gubici zbog neučestvovanja u međunarodnom mehanizmu dostižu i do 8 miliona evra godišnje, dok se indirektni povećavaju još više“, poručio je Kurti, dodajući da će ovaj sporazum uticati na dodatni prihod za KOSTT.

Navodi da je stupanju na snagu ovog sporazuma prethodio niz aktivnosti, uglavnom tehničkih, izrazivši nadu da će one biti ispunjene u kratkom roku.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.