SRB-BIH-HR

Haaretz: Nakon pritiska Turske, Kosovo bi moglo preinačiti odluku o ambasadi u Jerusalimu

Najveći izraelski list Haaretz izvijestio je o preispitivanju otvaranja ambasade Kosova u Jeruzalemu od strane predsjedavajućeg LVV Albina Kurtija, nakon pritiska turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Izraelski list Haaretzart započeo je svoj članak naslovom “Pod pritiskom Turske, Kosovo može preinačiti odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

“Kurti se u ponedjeljak sastao s turskim ambasadorom u Prištini, a odluka o otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu bila je jedna od tema razgovora. “Mjesto na kojem će biti smještena ambasada bit će ponovno razmotreno nakon pregleda dokumenata odlazeće vlade”, citiraju izraelski mediji Kurtijevu izjavu nakon sastanka s turskim ambasadorom.

Kosovo je 1. februara uspostavilo diplomatske odnose s Izraelom i odlučilo otvoriti svoju ambasadu u Jerusalimu, postavši prva zemlja sa većinskom muslimanskom većinom koja je donijela odluku, slijedeći stope SAD-a i Gvatemale, koje su također odlučile otvoriti vlastiti ambasada u Jeruzalemu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je Kosovo da bi takav potez mogao naštetiti odnosima sa njegovom zemljom u budućnosti.

“Vjerujem da bi bila korist izbjeći takav potez koji bi nanio veliku štetu Kosovu”, rekao je Erdogan.